Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Leksaksbutiken som vuxit och blivit stort företag

För 20 år sedan startade Katharina Glans, ihop med systern Angela Glans och hennes sambo Robert Engström en leksaksbutik på Doterödsvägen. Företaget har vuxit successivt sedan dess och nu driver trion fem butiker. I år utsågs de till årets företag i Stenungsund.

Näringslivsorganisationen Företagarna Stenungsund och Tjörn utsåg för en tid sedan Barnhuset i Stenungsund, som driver Lekiabutiken, till Årets företag i Stenungsund. Den lilla butiken som trion startade med för 20 år sedan har utökats och till företaget har ytterligare fyra butiker lagts till. Allt började med att systrarna drömde om att öppna en leksaksbutik.

– Vi hade pratat länge om att starta en leksaksbutik länge jag och min syster och när lokalen där blev ledig så bestämde vi oss, berättar Katharina Glans som sköter ekonomin för företaget.

Hon arbetade tidigare inom vården och hade kvar sitt nattjobb första året parallellt med butiken.

– Jag jobbade ju natt första året när vi hade butiken mitt emot Stenungskolan på Doterödsvägen så det var ett rätt jobbigt år.

Ett år senare blev leksaksbutiken Barncentra på Stenungstorg till salu och då valde de att satsa.

Hur var det att flytta till köpcentrumet?

– Det var jättebra för helt plötsligt fick vi in mycket mer folk butiken, man var ju lite orolig i början hur det skulle gå. Men sedan blev den lokalen för liten och då öppnade också vi en liten butik för baby mitt emot stationen, men det var rätt jobbigt eftersom man arbetade ensam där, säger Katharina Glans.

LÄS MER: Årets företagare och Årets unga företagare är utsedda

När Colorama för drygt 15 år sedan flyttade ur den drygt 560 kvadratmeter stora lokalen i Oasenhuset bestämde sig ägarna för att slå samman de två Stenungsundsbutikerna och flytta verksamheten. Ett steg som skulle visa sig vara mycket lyckat då de sedan dess börjat driva butiker även i Mölndal, Kungälv, Frölunda och på Backaplan.

– Den första vi öppnade efter Stenungsund var i Mölndal. Vi hade också butik i Älvängen, men den stängde vi när vi öppnade i Kungälv. När Toys r us och BR gick omkull fick vi ta över den butiken på Frölunda Torg.

– Vi öppnade i Frölunda samma vecka som pandemin bröt ut.

Har ni påverkats negativt av pandemin?

– Inte mycket, vi har ju en egen ingång eftersom vi inte ligger i ett köpcentra.

I dag har företaget omkring 10 000 artiklar i sortimentet i butiken i centrala Stenungsund.

– Ja det tar en hel dag att inventera, så håller vi butiken stängd.

I Stenungsund arbetar sju säljare i butiken, men totalt har företaget många fler på lönelistan.

–Jag räknade till 48 senaste jag gjorde lönerna, det är inklusive de som arbetar helger, säger Katharina Glans.

Motiveringen till Årets företagare:

”Företagarna bakom detta bolag har byggt upp en verksamhet där omsättningen ökat med över 40 miljoner på några år och parallellt lyckats öka vinstnivån. Företaget har varit i framkant både vad gäller fysiska butiker och näthandel. Trots branschens utmaningar har vinnarna lyckats öka kundtillströmningen till sina butiker.”