Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Madeleine Jonsson (MP), ny ordförande för Västra Sjukvårdsnämnden. Bild: Catharina Fyrberg
Madeleine Jonsson (MP), ny ordförande för Västra Sjukvårdsnämnden. Bild: Catharina Fyrberg

Mödrahälsovården åter i offentlig regi

Mödrahälsovården för Stenungsund och Tjörn kommer att återgå i offentlig regi efter att ha skötts av privata Nötkärnan under ett par år. Vid årsskiftet tar Regionhälsan över verksamheten och erbjuder personalen att följa med.

Det avtal som idag gäller är med Nötkärnan Mödrahälsovård och Gynekologi och löpte egentligen ut i december 2020 men förlängdes ett år. Vid kommande årsskifte lämnar emellertid Nötkärnan över verksamheten till Regionhälsan.

– Det är riktigt. Och om personalen vill följa med är det okej för oss. Vi är en del av ett så kallat verksamhetsavtal där vi lämnar över alltsammans till Regionhälsan enligt tidigare planer. Däremot kommer verksamheten att flytta till nya lokaler i Stenungsund, säger Lars Brune, vd för privata Nötkärnan.

Det hela handlar om både mödrahälsovård och gynekologisk cellprovskontroll som finns etablerad för patienter i Stenungsund och Tjörn. Orust berörs inte eftersom man där har sin verksamhet lokaliserad mot Uddevalla.

Madeleine Jonsson (MP), ny ordförande för Västra Sjukvårdsnämnden, säger att man är helt överens om övertagandet i Stenungsund:

– Det är vi och vi erbjuder personalen vid enheten att följa med om de vill. Vi hoppas verkligen att de gör så. För verksamheten ska det inte bli några stora förändringar utan den service och trygghet som finns idag ska fortsätta fungera. Sedan kan det bli en kort övergångsperiod vid årsskiftet när vi enbart kan ta bokade besök några veckor då vi också ska in i nya lokaler. Men vi tror att det hela ska kunna gå smärtfritt.

Den politiska oppositionen är också med på förändringen:

– Verkligen. Vi tycker det är en bra förändring att Regionhälsan tar överoch tillstyrker detta fullt ut, säger Tomas Angervik (S), 2:e vice ordförande i sjukvårdsnämnden.

Nämnden väntas ta de sista besluten om övergången till Regionhälsan dagarna innan midsommar.

I utredningarna om framtiden för mödrahälsovården och cellprovskontrollerna har Nötkärnans mottagning haft högre pris per inskriven gravid kvinna i jämförelse med Regionhälsans kostnadsberäkning. Det handlar om en skillnad på 29 procent. Viktigt när det hela nu överförs i offentlig regi är att cellprovtagningen kan hållas samman och att det blir en mödrahälsovård som är integrerad med förlossningsvården.