Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu råder huggsexa om vaccinet

Krönika

Tiden med coronasmittan har varit minst sagt märklig och bitvis väldigt sorglig. Vi räknar döda som i krig. Regeringen och Folkhälsomyndighetens presskonferenser avlöser varandra på löpande band och siffror över döda och smittade rörs ihop i en enda sörja inför ögonen. Bitvis har jag upplevt det surrealistiskt som när butikshyllorna gapade tomma på mjölkersättning, konserver och toapapper. Men människors oro ska man inte skoja bort, få visste ju vad vi skulle utsättas för. Kanske skulle maten ta slut och det vill ju ingen vara med om så krisberedskap vet nu de allra flesta vad det är. Men jag undrar vad som hänt med all ravioli på burk och den där mjölkersättningen, hamnade den i kaffet?

Vem hade väl trott att vi skulle tvingas isolera oss, lära oss att tvätta händerna så skinnet svider och att inte ta i hand längre som man gjort hela sitt liv. Något stelt hälsade vi på varandra i början med en fotspark eller armbågskel men ett handslag känns evigheter bort, trots att vi nu fått tillgång till det som förhoppningsvis tar oss ur den här situationen.

På bild efter bild på sociala medier syns nu plåsterlappar på armar med texter om lyckan att ha fått en vaccination. När det är min åldersgrupps tur börjar jag leta tider eftersom jag som alla andra längtar tillbaka till något slags normaltillstånd. Men att få tag i en tid känns som ett lotteri.

1177, inga problem, gå bara in där på nätet och boka säger en bekant som fått sin första dos. Jag loggar in söker upp min vårdcentral och det är minst sagt krångligt. Jag far fram och tillbaka på sidan. Inga lediga tider och det är svårt att hitta rätt i länkarna. Klickar mellan olika vårdcentraler i STO-regionen men det verkar hopplöst. En vårdcentral verkar ha tider men det går inte att boka. Jag ringer upp och den automatiska rösten som säger att jag ska bli uppring om en vecka. Varje dag letar jag tider men det finns inget. En vecka senare får jag ett samtal från vårdcentralen jag ringt tidigare, jag kan få en tid via henne. Känslan är svindlande, är det nu livet ska återgå till det normala I veckan fick jag så mitt efterlängtade vaccin trots att jag tidigare varit lite tveksam till vaccinet.

Nu ligger en länk med bokningsbara tider. Jag klickar och fyller i Stenungsund. Det råder brist på vaccin står det när jag slussas vidare. Närmast mottagning med bokningsbara tider för vaccination är Bräcke diakoni och ligger i Falköping, alternativt går det att boka i Tidaholm.

En familjemedlem får tag i en tid i Lysekil. Och enligt uppgift så har det gått lämmeltåg just dit från vår region. Familjemedlemmen får på mottagningen i Lysekil veta att det kommer folk från hela regionen, en resa på 20 mil är tydligen inget ovanligt i jakten på den åtråvärda dosen.