Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Susanne Arvidsson är lokalpolisområdeschef i Södra Fyrbodal. Bild: Polisen
Susanne Arvidsson är lokalpolisområdeschef i Södra Fyrbodal. Bild: Polisen

Nya vapen ska minska våldet för poliserna

Nästa år ska alla poliser i yttre tjänst bära elchockvapen. Lokalpolisområdeschefen i Södra Fyrbodal tror att det kan minska våldet och göra att poliserna i STO känner sig tryggare.
– Något att ta tillhanda innan man drar sitt tjänstevapen, säger lokalpolisområdeschef Susanne Arvidsson.

Efter att flera utredningar gjorts inom poliskåren kom man fram till att den polisiära utrustningen behöver kompletteras. Sedan 2018 har vissa poliser i yttre tjänst deltagit i en försöksverksamhet där de varit utrustade med elchockvapen.

I maj i år tog rikspolischefen officiellt beslutet att införa elpistoler som en del av polisens utrustning.

– Vi är positiva till det här. Det har efterfrågats ett komplement till den polisiära utrustningen, eftersom att det inte har funnits något annat än det vanliga tjänstevapnet, säger Susanne Arvidsson, lokalpolisområdeschef i Södra Fyrbodal.

Tror på ökad trygghet

Det nya vapnet ska göra att polisen lättare kan få övertaget i en situation och snabbt kunna övermanna gärningspersonerna utan att behöva dra sin pistol. Utredningen har också visat att elchockerna inte påverkar organen.

– Väldigt kortsiktigt så stoppar man ju en gärningsman, eftersom den här elchocken kommer påverka motoriken och personen får svårt att förflytta sig. Skillnaden jag ser att det kommer göra för alla poliser är att våldet minskar.

LÄS MER: Hon tar över som ny lokalpolischef

Att poliserna inte behöver dra sitt tjänstevapen, utan att det finns ett alternativ, tror Susanne Arvidsson även kan göra att hotfulla situationer upplevs som mindre stressade för poliserna, och att det kommer göra att de känner sig tryggare.

Ska vara klart 2022

Utbildningen i hur elchockvapnen används kommer att ske för poliser i yttre tjänst under 2022. Den kommer då även införas i utbildningen på polishögskolan. Men exakt när poliserna i STO kommer att utrustas med de nya vapnen är oklart.

– Det finns en utbildningsplan men den är inte klar. Det finns ingen plan på vilket område som ska prioriteras, det här sker i hela polismyndigheten och vi är en del av den, säger Susanne Arvidsson.