Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto: Annika Sahlin Ottosson Bild: Annika Sahlin
Arkivfoto: Annika Sahlin Ottosson Bild: Annika Sahlin

Nytt restaurangavtal i Stenungsund arena

Omsättningsbaserad hyra, att företaget slipper betala av utrustning och liknande i kök och bowlinghall och att hyran har ett minimibelopp på 350 000 som lägsta hyresnivå.

Det här är huvuddragen i den uppgörelse om nytt avtal som kommunen gjort med restaurangföretaget Bech Restaurang AB som driver Boost Café & Restaurang i Stenungsund arena. Samtidigt tvingas företaget släppa ensamrätten till servering.

Restaurangföretaget hade tidigare ett avtal från 2017 men för ett par år sedan hamnade man i ekonomiska svårigheter och begärde en omförhandling av hyran. Om kommunen inte gick med på nya förhandlingar hotade företaget med att deponera hyrespengarna hos länsstyrelsen.

Det nya hyresavtalet innebär att omsättningshyran uppgår till 10,5 procent av årsomsättningen. Om omsättningen över stiger 6 miljoner ska omsättningshyran uppgå till 6 procent på den omsättning som överstiger det beloppet.

Vad gäller utrustning och service av bowlinghall och kök ska företaget stå för den kostnaden. För kommunen har ett viktigt krav varit att ensamrätten till försäljning i arenan ska upphöra och det innebär att både det gym som finns där och föreningar som har evenemang i arenan ska kunna sälja enklare förtäring utan att behöva ha godkännande från Bech. Det nuvarande principerna om alkoholservering står fast. Däremot ska företaget vid sidan av hyran också stå för elektricitet, städning och sophämtning. Företaget har också förbundit sig att ha lunchservering i sina lokaler. Av avtalet framgår också att ingen annan kafé- och restaurangaktör får öppna verksamhet i arenan.

Både tjänstemän och politiker hävdar på direkta frågor att man inte subventionerar den här restaurangen i förhållande till andra konkurrerande restauranger i kommunen.

– Nej, vi har stämt av det här avtalet med våra ekonomer och jurister och det är helt okej. Vi har helt följt affärsmässiga principer när vi förhandlat. Vi har en hel marknadsmässig hyra och det har vi varit mycket noggranna med att se till, säger kanslichef Marcus Starcke som lett förhandlingarna och fortsätter:

– Vi tror att med detta avtal ska företaget kunna klara verksamheten under ett normalår där man räknar med en omsättning på cirka 5,9 miljoner. Någon ändring av alkoholserveringen har aldrig varit uppe i förhandlingarna.

Kommunalrådet Olof Lundberg (S) menar också att det här helt håller sig inom lagens ram.

– Vi gynnar inte denna restaurang speciellt och vi känner oss trygga med det här avtalet. Företaget har också hittat en extern finansiär och man ser positivt på framtiden.

Både Lundberg och kommunalrådet Linda-Maria Hermansson (C) menar att en viktig del av avtalet är att föreningarna vid evenemang nu kan sälja enklare förtäring utan problem.

– Det är en viktig intäkt för föreningarna som nu bli möjlig, konstaterar Linda-Maria Hermansson (C).