Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Par satsar på vagn från Orsa för festliga turer

Kim och Linda Granell från Stora Höga hade i helgen sin första finkörning med nyinköpta Orsavagnen. Brudparet hämtades upp i Spekeröds kyrka för färd mot sommarstället ett par kilometer bort.

Paret Linda och Kim Granell har en gård i Groland och hästintresset är stort i familjen. Döttrarna har ärvt intresset och rider till vardags. Nordsvenska hästen Pirola, till vardags kallad Ronja, är tolv år och är van att köras och det var hon som drog bröllopsföljet i lördags. Vagnen som paret köpt in heter Orsavagnen och lagom till helgen fick den tak likt en prärievagn.

– Vi kör mycket i skogen och över allt med Ronja. Hon är dressyrhäst och hoppar också. Äldsta dottern ska tävla henne i SM i hoppning för nordsvenskar, så hon gör allt den här hästen, berättar Linda.

– Hon är väldigt allround. Vi köpte henne för att jag ville ha en skogshäst, jag gillar att köra i skogen. Vi har kört en del med vagnen på ridklubben och den har också varit med på Mariagården där folk fick åka en tur. Vi har ju köpt vagnen för sådana här tillfällen, säger Kim.

Ska användas för festliga turer

Avsikten är att paret ska erbjuda turer och i helgen var det premiär för en bröllopstur.

– Vi byggde på kapellet bara för bröllopet. Det var jätteroligt att köra dem speciellt då kunde ha med sitt barn och deras respektive föräldrar. Det är ju så mycket roligare att åka tillsammans med andra än att sitta i egen bil eller vagn efter bröllopet. Det finns plats för tio personer i vagnen, säger Kim Granell.

När vi köpte vagnen så delade vi ut lite presentkort på turer i Svartedalen, så det ska också köra. Sådana turer kan vara väldigt mysiga ute i naturen med lite medhavd fika eller mat, säger Linda.

Bröllopet hölls i Spekeröds kyrka där bröllopsföljet också hämtades upp av Linda och Kim tillsammans med Ronja.

– Vi behöver vara två om det skulle hända något, men Ronja är så van och lugn så det gick väldigt bra. Det är fin fjädring och väldigt bekvämt att åka med, säger Kim.

– Hon går så lugnt på vägarna och i trafiken, så det brukar aldrig vara några problem, säger Linda Granell.

Hämtades i kyrkan

Bröllopsparet Sophia och Klas Halldin Lindorsson som beställt turen har sitt sommarställe en bit från paret Granell och familjerna känner varandra sedan tidigare.

– Jag känner ju Kim och vet att han har vagnen. Både han och Linda vill använda den, så det var naturligt att vi skulle åka med den. Jag tycker det är ett kul initiativ av dem.

Hur var då turen?

– Det var fantastiskt med klockandet av hovarna mot marken. Vi hade pyntat upp den på morgonen och vi hade med våra respektive föräldrar och vår lilla knodd på turen. Sedan hade Linda ordnat med några flaskor bubbel i en korg, så det var väldigt lyckat trots regnet, säger Klas Halldin Lindorsson.