Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jessica Jöfors upptäckte de punkterade bilarna när hon skulle börja jobba. Bild: Mikael Berglund
Jessica Jöfors upptäckte de punkterade bilarna när hon skulle börja jobba. Bild: Mikael Berglund

Personalens besvikelse: ”Hade kunnat vara deras mormor”

När Jessica Jöfors kom till jobbet på torsdagen fick hon en chock. Hemtjänstens bilar hade blivit totalt slaktade och alla däcken var punkterade. Då åkte personalen iväg i sina privata bilar.
– Det fanns inget annat att göra. Vi jobbar ju med människor som behöver komma upp och behöver få sin medicin.

Under natten till torsdagen utsattes Stenungsunds kommun för en enorm skadegörelse, riktad mot de bilar som används i hemtjänsten. Någon hade punkterat däcken.

Jessica Jöfors från Tjörn jobbar inom hemtjänsten och var den som upptäckte skadegörelsen när hon kom till jobbet på morgonen.

– Det var jag och en kollega, vi är lite tidiga och tycker om att göra kaffe i lugn och ro. Först trodde vi bara det var punka på något däck, men sedan såg vi ju att de sliceat upp alla fyra däcken på bilarna så att de stod på fälgen.

Personal fick samåka och ta privata bilar

17 av kommunens bilar stod parkerade på Strandplan, enligt anmälan till polisen. Samtliga 68 däck var sönderskurna.

– Jag blev faktiskt ganska chockad, lite uppgiven och känner att det är så himla onödigt. Man hoppas ju att de som gjort det inte fattar att det var hemtjänstens bilar, även om man tänker att de borde förstått att bilarna har någon funktion för kommuninvånarna eftersom de har en kommunlogga.

Lösningen fick bli att personalen tog sina egna bilar ut till de som väntade besök. På vissa turer kunde personalen samåka. Samtidigt jobbade kommunen på att byta ut och laga bilarna så fort som möjligt.

”Tur att många bor långt bort”

Rickard Persson är chef för sektor Socialtjänst i Stenungsunds kommun. Han säger att det var tack vare personalen som schemana kunde hållas.

– Vår fantastiska personal löste problemet. De tog sina egna bilar för att komma ut och börja leverera morgonmedicin och morgonhjälp, så de kom ut rätt fort. Allt eftersom vi får in nya bilar och däck byter vi av med de ordinarie bilarna.

För Jessica Jöfors var det en självklarhet att göra sitt jobb, och även om hon den här dagen fick tag i en annan bil med kommunloggan berättar hon att många kollegor tänkte likadant och tog sina egna bilar.

– Nu är det tur att många av oss bor långt bort. Hade det varit så att vi kommit på cykel hade det inte gått. Vi har en radie på 10-11 mil om dagen att köra.

Hade kunnat gå illa

Dagen flöt på bra och hon och kollegorna kunde göra alla planerade besök, men ilskan mot de som skar sönder däcken har bubblat under tiden.

– En sådan här sak drabbar ju inte bara kommunen. I förlängningen hade det kunnat bli så illa att någon hade larmat och inte fått hjälp. Man sätter människor i en väldigt dålig situation om något händer och det handlar om samhällets svagaste, säger hon och fortsätter.

– Jag hoppas att de som gjort detta får en tankeställare. Det hade kunnat vara deras mormor eller farmor jag skulle till i dag, som i värsta fall inte hade fått hjälp.