Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enligt den polis som gjort den interna anmälan befann sig som mest 500-600 ungdomar på plats samtidigt.  Bild: Arkivfoto
Enligt den polis som gjort den interna anmälan befann sig som mest 500-600 ungdomar på plats samtidigt. Bild: Arkivfoto

Polis missnöjd med uppbackning vid valborg

Trots uppgifter om att flera hundra ungdomar skulle samlas vid Getskär under valborgsmässoafton var polisstyrkan på plats helt underdimensionerad. Om inte fler patruller sedan kallats in hade situationen troligen urartat med bråk och eventuellt skadad polispersonal.

Det skriver en polis i i Fyrbodalsområdet i en intern anmälan om tillbud till Polismyndigheten. I sin anmälan betonar polisen även vikten av att ta höjd för liknande händelser i framtiden genom att skicka tillräckligt med personal redan från början.

”Om fler poliser tagits ut för insatsen i förväg hade situationen varit mer hanterlig och vi hade dessutom kunnat stoppa fler ungdomar från att ansluta till platsen. Vi hade kunnat agera offensivt direkt mot de som drack och bråkade och kunnat förebygga att situationen byggdes upp så hastigt”, uppger denne bland annat.

Fylla och fyrverkerier

Det var strax innan klockan 19 på valborgsmässoafton som polisen fick det första larmet om folksamlingen i Getskär. Tidigare på kvällen ska de dock ha fått indikationer på att ett stort antal ungdomar skulle träffas på platsen.

LÄS MER: 300 ungdomar festade i Getskär

Enligt den polis som gjort den interna anmälan befann sig som mest 500-600 personer på plats samtidigt. Det ska även ha förekommit mycket fylla och fyrverkerier på plats, samt uppstått bråk mellan ungdomar och kastats en del tomma petflaskor mot polispersonalen.

Polisen uppger vidare att denne uppskattat antalet besökare öka från cirka 30 till 500-600 på bara några timmar, innan man med hjälp av förstärkt personal och tillkallade föräldrar lyckades skingra massorna.

Tonar ned uppgiften

Den ansvarige polis som utrett anmälan vill dock tona ned uppgiften om att förutsättningarna varit kända på förhand och betonar att dimensioneringen annars hade sett annorlunda ut.

Även denne polis håller dock med sin kollega om att man behöver försöka få mer information när rykten av det här slaget om planerade ungdomstillställningar dyker upp på exempelvis sociala medier, så att man kan dimensionera resurserna bättre i framtiden.