Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carl Besslinger och hans poliskollegor hoppas se många vuxna ute på skolavslutningen. Bild: Björn Larsson Roswall/Niklas Maupoix
Carl Besslinger och hans poliskollegor hoppas se många vuxna ute på skolavslutningen. Bild: Björn Larsson Roswall/Niklas Maupoix

Polisen inför skolavslutningen: ”Föräldrarna har ett stort ansvar”

Polisen har utökat resurserna inför en av årets festligaste dagar. Nu hoppas de på att se många föräldrar ute på stan och bland de förmodat festande ungdomarna för att minimera olyckor och skador.
– Föräldrarna har det största ansvaret för sina barn, inte skolan eller polisen, säger kommunpolis Carl Besslinger.

Snart är den här, dagen som niondeklassarna drömt om: skolavslutningen. För vissa innebär den sommarlov och för andra jobb men för väldigt många innebär den också en sista kväll med gänget. Och den kvällen tenderar att bli stökig.

Polisen har utökat sina resurser och inför fredagen har flera planeringsmöten hållits, såväl med räddningstjänsten och övriga polisförbund som med kommunen, kyrkan och socialtjänsten.

LÄS MER: Kraftsamling inför niornas skolavslutning

– Vi kommer vara mannade på olika sätt. Det är liksom en större fredag, och speciellt när högstadiet går ut och många ungdomar samlas, säger Carl Besslinger, kommunpolis i Stenungsund.

Tyvärr, tillägger han, är det också många ungdomar som får i sig för mycket alkohol just den här dagen. Han vill därför trycka extra på att föräldrarna har ett stort ansvar.

Ska vara en rolig kväll för alla

– De är viktigt att föräldrarna är tillgängliga och körbara, så de kan hämta sina ungdomar när vi träffar på dem i olika situationer. Vi hoppas även att föräldrarna tar sig ut den här kvällen och tar reda på sina ungdomar, så att det inte bara är personal från olika myndigheter. Föräldrarna har det största ansvaret för sina barn, inte skolan eller polisen.

LÄS MER: ”Håll era ungdomar hemma”

Även kommunpolisen på Tjörn och Orust, Ulf Darell, hoppas på att se många föräldrar ute bland ungdomarna på skolavslutningsdagarna.

– Bara att ha vuxna ute dämpar det hela lite, och det vi inte vill är ju att folk ska skada sig. Det här ska ju vara en av de roligaste dagarna på året, säger Ulf Darell.

Olyckor kommer ske

Av samma anledning vill han uppmana ungdomarna att tänka efter före, och påminner om att det faktiskt är förbjudet att ha och dricka alkohol när man är underårig.

Av erfarenhet kan de dock båda två säga att det kommer ske olyckor och att det finns stor risk att någon skadar sig.

– Vi har utökade resurser för att kunna ta hand om allt som händer. Tyvärr är det så att det alltid händer olyckor de här kvällarna. Det som är positivt med att det är på samma dag är att alla kommuner samarbetar inför den här avslutningen, säger Carl Besslinger.