Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polishunden Hugg har många års erfarenhet av att leta både narkotika och vapen. Övningssöket på Nösnäsgymnasiet gav dock inget napp, vilket polisen anser vara ett bra resultat. Bild: Polisen
Polishunden Hugg har många års erfarenhet av att leta både narkotika och vapen. Övningssöket på Nösnäsgymnasiet gav dock inget napp, vilket polisen anser vara ett bra resultat. Bild: Polisen

Polishunden Hugg gick bet på Nösnäsgymnasiet

Polisen gjorde tillsammans med polishunden Hugg i tisdags ett oannonserat besök på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. De var på jakt efter narkotika.

Den här gången blev dock resultat noll för polishunden när den i sällskap med sin hundförare och områdespolisen nosade runt bland skåp i olika korridorer.

– Det är vi också glada för, eftersom det ju samtidigt inte är vad vi vill hitta, säger Kent Halldin, gruppchef för områdespolisen i Södra Fyrbodal, som genomförde insatsen i samarbete med hundförarpolisen.

Brottsförebyggande syfte

Det oannonserade besöket på gymnasieskolan gjordes heller inte för att man fått ett regelrätt tips om att det faktiskt skulle finnas narkotika i något av skåpen.

– De här besöken i skolmiljö görs snarare i brottsförebyggande syfte genom ökad närvaro av oss, men också som en övning för hundarna, förklarar Kent Halldin.

De riktade insatserna ingår också i det medborgarlöfte som sedan flera år finns mellan polisen och de tre kommunerna i STO-området för att fånga upp ungdomar som hamnat i drogmissbruk. I detta arbete ingår då bland annat just övningssök med hundar på olika skolor.

Rutinerad herre

Polishunden Hugg är en åttaårig holländsk herdehund. Han har jobbat med sin förare sedan han var valp, och är pensionerad från att vara patrullhund. Nu jobbar han bara med att nosa, och är specialiserad på knark och vapen.

– Han är en väldigt duktig narkotika- och vapensökshund, säger Niklas Kjellman, gruppchef för hundförarpolisen i Fyrbodal.

Är han lika farlig som han låter?

– Nej det är han inte. Han är en väldigt snäll hund, men han är mindre snäll mot de dumma.

En publikmagnet

Enligt Kent Halldin togs besöket också väl emot av både elever och skolledning på Nösnäsgymnasiet.

– Det var en väldigt trevlig och positiv tillställning på alla sätt. Hunden i sig är förstås en riktig publikmagnet, men många ungdomar kom också fram och pratade och ställde frågor om polisyrket, vilket vi tycker är väldigt kul då vi gärna ser att fler unga söker sig till oss inom kåren.

– Jag tror också att många faktiskt uppskattar att träffa oss i en sådan här miljö och prata mer avslappnat än man förstås gör om man träffar oss i samband med att ett brott begåtts. Och det är ju det vi vill uppnå, att ungdomarna ska känna att vi jobbar med och inte mot dem, säger Kent Halldin.