Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Kristine Rygge är vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.  Bild: Mia Höglund
Kristine Rygge är vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen. Bild: Mia Höglund

Regionen svarar: Därför får vårdcentralerna inget vaccin

Vårdcentralerna i STO-området har inte fått något vaccin. Delvis på grund av regionens nya prioriteringsordning.
– Det är en frustration som vi alla upplever, men som beror på bristen på vaccin, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.

Flera vårdcentraler i regionen har anpassat sin verksamhet för att kunna ta emot det stora antal som väntades när vaccinationen gick in i fas fyra. Även extrapersonal har kallats in och står redo.

Men regionens senaste strategi har inneburit mindre vaccin till vårdcentralerna och mer till de externt upphandlade vaccinatörerna. I STO-området har det inneburit att vårdcentralerna helt blev utan vaccin den här veckan.

LÄS MER: Lägst antal nya coronafall på ett halvår i Västra Götaland

Kristine Rygge är vaccinsamordnade i Västra Götalandsregionen och säger att vårdcentralerna får vara beredda på att vissa veckor inte få något vaccin.

– Får vi bara 24 000 doser går det inte att smeta ut på alla. Vissa vårdcentraler kan bli utan vaccin en vecka och få vaccin en annan, säger hon.

Viktigt att det finns många olika vaccinatörer

Den här veckan har det kommit relativt lite vaccin och regionen har fördelat det så att de externa vaccinatörerna får 60 procent av vaccinet, vårdcentralerna 30 procent och övriga (bland annat sjukhus) 10 procent.

Varför får de externa så mycket mer än vad vårdcentralerna får?

– Vårdcentralerna har många andra uppdrag utöver att vaccinera. De har också provtagning och smittspårning. Dessutom har de sin ordinarie verksamhet. De externa vaccinatörerna har vi bara till för att vaccinera. Från invånarnas perspektiv är det viktigt att det finns många olika vaccinatörer, och man får inte tro att det inte går att vaccinera sig bara för att vårdcentralerna får en mindre del.

LÄS MER: Så hittar du lättast en tid – ny vaccinsajt ska underlätta

LÄS MER: Här är lokalerna som ska användas för massvaccinering

Hoppas på mer vaccin efter vecka 22

Kombinationen liten tilldelning och det faktum att mycket vaccin nu går till dos två för dem som väntar på att bli färdigvaccinerade, gör att det är svårt att få nya tider för vaccinering just nu.

– Det är många doser nummer två som ska ut nu. Veckorna 21 och 22 får vi dessutom väldigt liten tilldelning, men sedan hoppas vi att det ska bli mer vecka 23 och 24, säger Kristine Rygge.