Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ungdomar från elva lokala föreningar kommer i helgen att delta i årets kuststädning som genomförs från Strömstad i norr till Ängelholm i söder. Bild: Reino Ekeroth
Ungdomar från elva lokala föreningar kommer i helgen att delta i årets kuststädning som genomförs från Strömstad i norr till Ängelholm i söder. Bild: Reino Ekeroth

Rekordintresse för att delta i årets skräpjakt

Förra året fylldes nära 1 700 gula säckar med skräp längs den svenska kusten. Nu är det dags igen. I helgen går startskottet för ”Städa kust 2021” då ungdomar från runt 90 lag och föreningar kommer att ge sig ut på skräpjakt längs västkusten.

Bakom projektet står som vanligt idrottens miljöorganisation Städa Sverige som sedan 2010 på detta sätt gett idrottande ungdomar chans att både tjäna lite extra pengar till klubbkassan och göra en insats för sin närmiljö.

Intresset att delta är i år dessutom rekordstort, enligt projektledaren Mårten Heslyk.

– Det beror antagligen både på att många längtar efter att få göra en fysisk aktivitet tillsammans när både inomhusträningar och olika matcher och cuper ställts in det senaste året, vilket också drabbat många föreningar ekonomiskt. Detta i form av förlorade intäkter för exempelvis kaféförsäljning, säger Mårten Heslyk.

– Många av de som anmält sig – och även varit med tidigare – verkar också tycka att det här är ett bra tillfälle att både göra gemensam samhällsnytta och samtidigt ha kul.

Elva lokala föreningar

Från Stenungsund, Orust och Tjörn kommer i helgen elva föreningar att delta i kuststädningen som genomförs från Strömstad i norr till Ängelholm i söder.

– Många fler har anmält sig, men vi har tyvärr fått säga nej till en del för att ge andra, som inte varit med tidigare, chansen att delta, säger Mårten Heslyk.

Städningen längs Sveriges kuster fortsätter sedan under våren och sommaren och avslutas i september under International Coastal Cleanup Day (Stranddagen), då 2 000 ungdomar från ett hundratal idrottsföreningar i hela landet kommer att städa en strandsträcka nära sig.

Skräpanalys på detaljnivå

För att få bättre koll på hur det ser ut längs våra kuster kommer tio av de deltagande föreningarna vidare att få i uppdrag att göra skräpanalyser, med statistik ned på detaljnivå, över vilken typ av skräp som hittats. Ett tillägg för i år är munskydd, med tanke på den pågående pandemin.

– Fler än vanligt vistas ju nu ute i natur och mark, vilket tyvärr också gör att vi räknar med att hitta ännu mer skräp i år än vad vi brukar, då alla inte är lika duktiga på att faktiskt plocka med sig det hem, säger Mårten Heslyk.

– Annars är ju ilandfluten plats trots allt normalt sett det största problemet längs kusten, eftersom det riskerar att både skada djur och tar väldigt många år att bryta ned.

Upplägget för årets kuststädning kommer att anpassas efter den rådande situationen. Exempelvis kommer inga gemensamma samlingar för start eller avslut för städningen att genomföras, utan lagen städar på egen hand, uppdelade på olika områden.