Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stenungsunds kommun
Bild: Stenungsunds kommun

Sämsta samhällsservicen finns i Svartehallen

Inget av de tio serviceställena som anses viktiga i granskningen finns i tätorten i Stenungsund. Svartehallen hamnar nu på listan över orter med Sveriges sämsta samhällsservice.

Efter att ha tittat på hur långt det är till närmsta mataffär, tankstation och postutlämning bland annat, kunde tidskriften Hem och hyra lista de hundra tätorter i landet som har absolut sämst samhällsservice.

De olika servicepunkterna har rangordnats efter hur viktiga de anses vara, med mataffär och vårdcentral främst och gymnasieskola och systembolag som minst nödvändiga, men ändå viktiga. Utifrån de värdena har Sveriges 2 011 tätorter rangordnats och Svartehallen i Stenungsund hamnar på plats 55.

Värst i norr

Föga förvånande är det flera orter i Norrbotten som toppar listan och alltså erbjuder sina invånare den sämsta samhällsservicen när man ser till avståndet till den. Men topp 100-listan huserar orter över hela vårt avlånga land.

Tätorter som är väldigt små finns också med på listan, då invånarna helt enkelt ofta måste åka till närmsta större grannort för att uträtta sina ärenden.

Svartehallen ligger mellan Ucklum och Svenshögen och räknades mellan 2010 och 2015 inte ens som en tätort, då det fanns för få invånare där.

Näst lägsta betyg

För att räknas som tätort ska 200 ­personer bo i sammanhängande bebyggelse, enligt SCBs definition. I december 2020 bodde 240 personer i Svartehallen.

Förra året gjorde Hem och hyra samma lista, men tittade då bara på de hundra tätorter som flest flyttat ifrån. Då fanns både Åstol och Klädesholmen med, och båda orterna fick en fyra i betyg av fem möjliga.

Svartehallen har i år fått en tvåa i betyg. Tätorter erbjuder inga av de serviceställen som fanns med i undersökningen och det viktade snittavståndet till det närmsta servicestället är 4,6 kilometer.

Så viktades samhällsservicen

Livsmedelsbutik 1,0

Vårdcentral 0,8

Apotekstjänst 0,8

Drivmedel 0,7

Postutlämning 0,7

Förskola 0,6

Grundskola 0,5

Gymnasium 0,4

Kontantuttag 0,5

Systembolag 0,4

Källa: Hem & hyra