Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pernilla Andersson, avdelnings- och projektadministratör på Cowi, hoppas att fler tjejer ska få upp ögonen för ingenjörsbranschen och vilja välja denna yrkesbana. Bild: Joakim Otterhäll/Marléne Bagleborn
Pernilla Andersson, avdelnings- och projektadministratör på Cowi, hoppas att fler tjejer ska få upp ögonen för ingenjörsbranschen och vilja välja denna yrkesbana. Bild: Joakim Otterhäll/Marléne Bagleborn

Så ska fler tjejer lockas till ingenjörsbranschen

Just nu är det sommarlov och de flesta lediga ungdomar vill kanske inte tänka på framtiden. På företaget Cowi i Stenungsund arbetar man dock aktivt för att redan till hösten försöka få fler högstadieungdomar att välja väg och på sikt söka sig till dem inom ingenjörsbranschen.

Cowi AB är ett nationellt bolag med lokalkontor i Stenungsund som huvudsakligen jobbar mot kemiindustrin och pappers- och massaindustrin.

Bolaget arbetar just nu aktivt med att hitta nya medarbetare för att utöka sin lokala verksamhet och planerar därför också för ett utökat samarbete med studie- och yrkesvägledare på olika högstadieskolor. Detta för att i ett tidigt skede inspirera och locka ungdomar till ingenjörsbranschen – och då gärna även fler tjejer.

– Vi vill inspirera unga tjejer att söka sig till branschen genom att både synliggöra vår verksamhet via olika sociala medier och besöka olika skolor för att berätta mer om vem vi är och vad vi gör, säger Pernilla Andersson, avdelnings- och projektadministratör på Cowi.

– Många har säkert sett vår skylt och vet att vi huserar på övervåningen i samma hus som Jysk på Strandvägen. Lika många vet kanske däremot inte vad vi gör, utan tror att det bakom namnet döljer sig något som har med covid-tester att göra, i alla fall efter det är här senaste pandemiåret, fortsätter hon med ett skratt.

Viktigt att vägleda

Bolaget, med cirka 900 anställda i Sverige, varav ett 50-tal i Stenungsund, har dock verkat i kommunen i runt 30 år, tidigare under namnet Flygfältsbyrån.

Cowi har även ett pågående samarbete med Teknikcollage på Nösnäsgymnasiet där man är med i både styrgrupp och programråd.

– Men det vi tänkt mer runt är nu också att försöka synliggöra oss mer aktivt för de elever som står inför ett gymnasieval. De som går på Teknikcollage har ju redan gjort sitt val, men som 14-15-åring är det ju kanske ännu viktigare att vägleda in på en yrkesbana som många kanske inte ens tänkt på finns och berätta om alla spännande projekt man då kan jobba med, säger Pernilla Andersson.

Samarbetar med Borealis

– Här i Stenungsund har vi ju till exempel Borealis som vi samarbetar med och där vi också var en av de första på plats efter branden förra året där vi inspekterade och kom med råd om vad man kunde behålla och byta ut.

I januari 2021 vann Cowi uppdraget att för Petroport projektleda bygget av en ny reningsanläggning. Denna reningsanläggning ska vid lastning av kemiprodukter hindra miljöfarliga och hälsoskadliga gaser att läcka ut. Bild: Petroport
I januari 2021 vann Cowi uppdraget att för Petroport projektleda bygget av en ny reningsanläggning. Denna reningsanläggning ska vid lastning av kemiprodukter hindra miljöfarliga och hälsoskadliga gaser att läcka ut. Bild: Petroport

– Vi jobbar även gentemot andra företag och kommuner i närområdet vid byggande av till exempel parkeringshus och skolor där vi levererar infrastrukturlösningar och besiktningar med hjälp av den senaste tekniken som till exempel laser och skanner. Vid vissa uppdrag använder vi oss även av våra drönarpiloter för inmätningar.

Många valmöjligheter

Pernilla Andersson hoppas att fler tjejer ska få upp ögonen för branschen och vilja välja denna yrkesinriktning.

– För det är verkligen en bransch med många valmöjligheter och inriktningar man kan specialisera sig inom, som till exempel CAD-tekniken, där man med hjälp av datateknik kan skapa, ändra, analysera eller optimerar en design. Vi jobbar också med många spännande projekt, inom allt från små till multidisciplinära uppdrag.

Varför är det fortfarande då så få tjejer som ännu söker sig till branschen tror du?

– Jag tror att många tänker i traditionella banor och tror att det här är en bransch som av någon anledning passar killar bättre. Men det är ju också det vi vill ändra på, för vi vill verkligen ha in fler tjejer i branschen. Själv har jag heller aldrig ångrat mig en sekund sedan jag bytte spår i livet och utbildade mig inom just teknik. Jag tycker verkligen att det jag jobbar med är det absolut roligaste man kan syssla med.