Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förra året blev det översvämning vid båtuppställningen vid Segelsällskapet. Bild: Lasse Andrée
Förra året blev det översvämning vid båtuppställningen vid Segelsällskapet. Bild: Lasse Andrée

Så ska Stenungsund skyddas mot översvämningar

Länsstyrelsen bjuder nu in till samråd, och vill ha synpunkter från allmänheten. Bland annat planerar de att bygga högvattenskydd längs med kajkanterna, för att skydda Stenungsund.
– Det är havet som är det stora hotet, utan tvekan, säger Håkan Alexandersson, handläggare på länsstyrelsen.

Stenungsund är en av fem kommuner som länsstyrelsen pekat ut som högriskområden när det gäller översvämningar i Västra Götaland. Förutom att stora delar av samhället påverkas kan det också medföra problem på individnivå.

Nu har länsstyrelsen tagit fram en plan för hur områdena ska skyddas mot översvämningar. Allmänheten bjuds in att tycka till, för att de i allra högsta grad påverkas, menar Håkan Alexandersson, handläggare på länsstyrelsen.

– Översvämningar slår ju mot hela samhället, och det påverkar ju både offentliga verksamheter, industrier och enskilda fastighetsägare. En följdfråga blir ju då vem som ska fixa detta och då faller det tillbaka väldigt mycket på den enskilda fastighetsägaren, för det finns inget som säger att kommunen ska fixa det.

Havet är det stora hotet

Göteborg, Uddevalla, Borås och Alingsås är de andra kommunerna som anses vara i riskzonen. Det är både stora vattendrag som oroar, men även skyfall.

För Stenungsund, Göteborg och Uddevalla är det dock främst havet som är problemet. De planer som tagits fram innefattar bland annat att bygga ett högvattenskydd mot havet, bland annat genom att höja kajkanterna.

– Ett alternativ är att bygga en enskild mur eller vall i rätt höjd, och gärna göra den påbyggnadsbar, så man inte står där med en hög mur från början. Det är viktigt att det här utformas som en tillgång och inte bara som en mur, vi ska ju leva med den varje dag, säger Håkan Alexandersson.

Bjuder in till samråd

Han säger också att det är viktigt att skyddet smälter in i stadsbilden och inte blir en ful avgränsning mot havet.

Förutom kantskydd planerar länsstyrelsen att bygga barriärer i Göteborg, anlägga högvattenskydd längs med Göta älv, identifiera och utvärdera åtgärder för att skydda kulturarv som kan påverkas vid en översvämning och slutligen att informera allmänheten om översvämningsrisken.

Allmänheten bjuds nu in till samråd, tillsammans med berörda myndigheter, kommuner och organisationer. Planen har tagits fram enligt EU:s Översvämningsdirektiv och gäller för 2022-2027. Fram till den 24 september i år kan alla lämna synpunkter på länsstyrelsens sajt.