Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Söker medlemmar till drömprojekt – vill skapa kallbadsparadis

Den ideella föreningen som arbetar för att få till stånd ett kallbadhus vid badplatsen i Stenungsund har i dag drygt 780 föreningsintressenter på Facebook. Nu söker styrelsen för Kallbadhuset Sundet fler aktiva medlemmar som vill vara med och stötta projektet för att skapa en gränsöverskridande mötesplats för både kommuninvånare och tillresta gäster.

Idén föddes redan 2019 av arkitekten Pauline Algeröd. Hon är uppvuxen på Tjörn och gjorde inför sitt examensarbete i arkitektur & design vid KADK, Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, både en antropologisk undersökning och skiss över sitt drömprojekt.

– Jag är ingen kallbadare själv utan ville skapa ett projekt med fokus på social hållbarhet och den mötesplats som ett kallbad är. Jag ville även ge tillbaka något till de platser som påverkat mig under min uppväxt, berättar Pauline Algeröd över telefon från Köpenhamn där hon numera är bosatt.

– Inför mitt examensarbete intervjuade jag bland annat vinterbadare i både Sverige och Danmark, och hade även kontakt med kommunen då jag visste att det fanns planer på ett kallbadhus i utvecklingen av översiktsplanen. Samtidigt är ju Stenungsund också historiskt känt som en badort, fortsätter hon.

Överväldigande respons

Via sociala medier fick Pauline Algeröd sedan flera att få upp ögonen för sitt kallbadsprojekt vid den befintliga badplatsen vid Segelsällskapet i Stenungsund.

– Det var en enorm respons, mycket större än jag någonsin hade hade vågat hoppas på, säger Pauline Algeröd om uppslutningen av intressenter, som nu även lett till att en ideell förening stiftats för att försöka förverkliga planerna.

Drygt 780 föreningsintressenter följer i dag facebookgruppen Kallbadhuset Sundets vision att försöka få till stånd en gränsöverskridande mötesplats på platsen och i tisdags lämnade styrelsen för föreningen över en skrivelse till kommunen där de framför sin önskan om ett samarbete runt planerna.

– Vi söker även fler medlemmar som aktivt vill vara med och stötta projektet ekonomiskt genom att betala en medlemsavgift på 200 kronor om året, säger Ann Christensen, ordförande i föreningen.

Bara två veckor efter att ett medlemskap varit öppet hade 120 betalande medlemmar nu hörsammat uppropet.

En treenighet

Förhoppningen är att få med sig även näringslivet på tåget. Detta för att man kan se hela projektet som en treenighet där alla blir vinnare om man stöttar varandra, menar Pauline Algeröd, som själv var med och bildade föreningen men numera lämnat ordföranderollen för att i stället verka mer som arkitekt i föreningen, samt åt projektet.

– Med det menar jag att det alltid måste börja med gräsrötternas egna intresse att driva detta projekt, eftersom det är ideell förening som står bakom detta, men att de då också behöver få hjälp av kommunen med exempelvis arrende av mark.

– Rent ekonomiskt gynnar ju detta sedan även näringslivet som vinner på att deras anställda får ett ökad välbefinnande och att ett kallbadhus ökar turismen och befolkningsutvecklingen, fortsätter Pauline Algeröd.

Mitt i centrum

Hennes egen förhoppning är också att platsen ska verka som en slags medborgarhus i Stenungsund med omnejd där personer kan mötas gränsöverskridande både vad det gäller samhällsklass, generation och kommun.

– Valet av plats beror delvis på att jag i mina intervjuer med de allra flesta kallbadare fick svaret att de önskar närhet till naturen, samtidigt som det ju här också redan finns exempelvis olika rekreationsstigar, en badplats och volleybollbana som skulle göra att det kan bli den samlingsplats jag önskar. En större anledning är också att Stenungsunds framtida utveckling söderut, med fler bostäder, skulle göra att kallbadhuset skulle komma att ligga mitt i centrum

Kostnaden för projektet är i nuläget inte fastställd men liknande projekt i Ulricehamn och Bjerred, som Pauline Algeröd och föreningsmedlemmarna undersökt, har kostat någonstans mellan 9 och 13 miljoner kronor.