Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Skolavslutningsfirandet lugnare än befarat

Vid 18-tiden drog regnet in över Stenungsund och förmodligen var det största orsaken till att festen på skolavslutningskvällen mattades av. Det fanns en farhåga att södra kommundelen skulle dra mängder av festande sommarlovsfirande ungdomar då 2 000 gillat ett inlägg på sociala medier om att festen skulle hållas i Getskär.

Förberedelserna har varit stora inför skolavslutningen då alla tre STO-kommunernas högstadieelever hade skolavslutning på fredagen. Samverkan har skett över kommungränserna och även Kungälvs kommun har medverkat då de hade skolavslutning samma dag. Med erfarenheten från Valborgsfirandet i Getskär då hundratals unga samlades och skapandet av en Facebookgrupp om att fira skolavslutning på samma plats med omkring 2 000 gilla-klick fanns stora farhågor för en problemfylld kväll. Polisen Stenungsund, Tjörn och Orust hade också gått ut med en uppmaning på Facebook till föräldrar att ha koll på sina tonåringar. I inlägget uppmanades även vuxna att gå en sväng i området eller ner till badplatsen. Och många hörsammade önskemålet.

– Det var många föräldrar som bara kom för att titta till sina ungdomar. Vi direktförverkade en hel del alkohol och i alla de fallen togs det föräldrakontakt, så många fick komma och hämta sina barn, säger Carl Besslinger, kommunpolis Stenungsund.

I övrigt gick det rätt lugnt till under kvällen som bitvis var regnig, blåsig och rätt kylslagen.

– En rattfylla tog vi på plats, men inget narkotikabeslag gjordes i Getskär. Ett flertal av Epatraktorerna gicks igenom av oss, men för övrig gick det förhållandevis lugnt till. Störtskurarna och blåsten gjorde nog sitt till. När mörkret sedan kom var det nog inte så roligt att sitta vid havet, säger Besslinger.

Polismyndigheten är nöjd över samverkansarbetet över kommungränserna och med alla inblandade aktörer som bland annat Svenska kyrkan, räddningstjänst, Sjöräddningen, Nattvandrarna, FRG (Frivilliga resursgruppen), kommunernas socialtjänst och andra ungdomsverksamheter.

– Samarbetet mellan polisen i vår tre kommuner och Kungälv och alla andra som var med under kvällen fungerade väldigt bra. Polismyndigheten Södra Fyrbodal vill rikta ett stort tack till föräldrar och alla andra som hjälpte till under kvällen. Nu har vi fått till ett bra samarbete som gör att vi står väl rustade när vi får indikationer på liknande händelser i framtiden, säger Carl Besslinger.

Även på Tjörn och Orust rapporteras om att det gått lugnt till. På Orust var det få ungdomar ute i rörelse och ett stort föräldraengagemang med många nattvandrande vuxna. Fritidsledarna Ulla Hagman och Hasse Hallberg hade en lugn kväll med många ungdomar vid Ungdomens hus i Henån, även fritidsgården i Svanesund hade mycket besökare.

– Vi har haft flera föräldrar på besök som tittat in då de varit ute på promenad i samhället. Vi har haft vädret med oss. Lite för kallt och regn har gjort att få ungdomar valt att röra sig ute i samhällena. Även räddningstjänsten och kyrkan har varit ute med personal i kväll, säger Ulla Hagman.