Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Skylten i Stora Höga har fått tusentals att skratta

Inlägget har fått stor spridning i sociala medier, och kanske kan skylten sätta Stora Höga på humorkartan.
– Jag tyckte att den var fantastiskt rolig, så det är kul att få bekräftelse att andra också tycker det, säger Andreas Olofsson, som lade ut bilden.

Andreas Olofsson var ute och gick med hunden när han i våras passerade skyltarna första gången. Han reagerade på hur många de var och att det var så många förbud. Han tog en bild.

Förra veckan hittade han bilden i sin telefon och lade upp den på Facebook.

– Jag tyckte att den var fantastiskt rolig, säger han.

Och det var det tydligen fler som tyckte.

På bara några dagar har hans inlägg delats över tusen gånger, och bilden på skylten har även fått spridning till Instagram, där den plockats upp av olika humorkonton.

”Allt är förbjudet. Precis allt.”

– Det är kul att få bekräftelse på att andra också tycker den är rolig. Det har kommit jättemånga likes och kommentarer, så telefonen plingar hela tiden.

Skylten har blivit så populär att fler vill ha en likadan.

– Jag fick en fråga om jag kunde montera ner den och skicka till en som ville ha den själv, men annars har det bara varit kommentarer om att det är roligt.

Skyltarna sitter på en enskild väg i Stora Höga, i närheten av där Andreas Olofssons familj har ett hus, och det är den nedersta av dem som fått så många att skratta.

”Allt är förbjudet. Precis allt.”, står det som avslut på de övriga förbudsskyltarna.

Fritt att skylta på sin mark

Vem som satt upp skylten är oklart, och enligt polisen får man sätta upp mer eller mindre hur många skyltar man vill på sin egen privata eller enskilda väg.

Om förbuden måste följas är dock en annan fråga, menar Anders Schääf, gruppchef på trafikpolisen i Väst.

– Ta till exempel en stoppskylt som sätts upp. En sådan är bara giltig om det finns ett juridiskt beslut i grunden. Ser du en stoppskylt ska du ju stanna, men om polisen exempelvis ska kunna bötfälla någon som inte stannar ska det finnas beslut från länsstyrelsen.

Alla vägskyltar som satts upp av kommunen eller Trafikverket har lagstiftning bakom sig och är förankrade hos länsstyrelsen. Korrekta vägskyltar tillhandahålls också bara av Trafikverket och sätts upp tillsammans med länsstyrelsen, menar Anders Schääf.

”Finns inte med i vägmärkesförordningen”

Hemmagjorda skyltar som sätts upp på privat mark ska dock också respekteras, men det beror kanske lite vad som står på dem.

– Det här är ingen skylt som Trafikverket tillhandahåller, den finns inte med i vägmärkesförordningen.

Anders Schääf ser heller inte att någon som bryter mot förbudet kan få någon rättslig följd.

– Jag tror snarare den tar udden av de andra förbudsskyltarna. Jag skulle tro att de flesta ser det här som ett skämt.

Andreas Olofsson säger också att han och grannarna går där ändå, trots förbudet.

– Ja, det är ju en vanlig väg med massa hus. Det är vägen ner till havet och det är väldigt populärt att gå och springa förbi där. Många känner till Stenungsund men kanske inte orten Stora Höga. Det här kanske sätter oss på kartan.

Vet du mer om skylten, eller vem som satt upp den?

Hör gärna av dig till oss på Instagram eller mejla oss på [email protected]