1/4

Tack för att du läser Lokaltidningen STO

Stenungsundsbor tar strid om enskilda avlopp

De har alla en sak gemensamt. De vill eller har anlagt nya avloppslösningar till sina fastigheter och möts av oklara bedömningar som kostat dem 100 000-tals kronor, tid energi och förtvivlan. Nu tar Stenungsundsborna strid för en rättvis bedömning och bildar förening.

Många fastighetsägare tvingas byta ut sina gamla avloppsanläggningar då de dömts ut. 73-årige Leif Cristiansson i Ödsmål är en av dem.

LÄS MER: Hoppas ny dom ska lösa avloppstvist med kommun

Kommunens miljöenhet dömer ut den teknik han valt trots att han kan uppvisa godkända provresultat. Under onsdagen togs hans ärende upp igen i Tekniska myndighetsnämnden. Han som redan tvingats betala ett vite på 150 000 kronor vet när jag ringer upp inget om att han åter igen riskerar ett nytt vite på samma summa.

– Jag hade ingen aning om det här. Det känns ju för jävligt. Jag vet inte om jag ska gråta eller skratta. Jag trodde vi hade kommit så långt att de skulle förstå att detta är inte något problem eftersom det jag släpper ut är så rent, och istället kunna ägna sig åt att ta itu med riktiga miljöproblem. De är är väl tillsatta för att värna miljön?

Han har ställt sitt hopp till en vägledande dom i Mark- och miljödomstolen i Växjö, men den vill kommunen inte ta hänsyn till enligt en tidigare intervju med Maja Andersson, Stenungsunds kommuns verksamhetschef för Bygg och Miljö.

LÄS MER: Ny dom ändrar inget enligt bygg- och miljöchef

Leif Cristianssons ärende har varit aktivt sedan 2009 och han är långt ifrån ensam om att ha problem att få sin anläggning godkänd. När jag ringer runt till några tidigare fall vi skrivit om beslutar de att omedelbart komma ut på plats till Leif Cristiansson för att visa sitt stöd. En av dessa är Reine Karlsson från Jörlanda. Han stred mot kommunen i fem år, lade ner omkring 150 000 kronor på advokathjälp och vann först i Mark- och miljödomstolen och sedan i Svea hovrätt.

Reine Karlsson från Jörlanda menar att han genomgick stort lidande under fem år när han tog strid för att få ett förhandsbesked om att anlägga ett minireningsverk till sitt nybygge. Bild: Annika Sahlin Ottosson
Reine Karlsson från Jörlanda menar att han genomgick stort lidande under fem år när han tog strid för att få ett förhandsbesked om att anlägga ett minireningsverk till sitt nybygge. Bild: Annika Sahlin Ottosson

– Jag känner verkligen med Leif och vet hur det känns. Frågan är om kommunens handläggare vet vad deras uppdrag är och hur deras hantering orsakar lidande för människor. Att möta en motståndare som hela tiden ändrar förutsättningarna är omänskligt. Det är otroligt svårt för en privatperson att orka kämpa eller få rätt eftersom de vrider och vänder på argument och inte håller sig till sak.

I hans fall beslutade kommunen att överklaga i högsta instans, vilket ytterligare försenade och fördyrade hans ärende.

– När jag hade vunnit med 10-0 i domstol valde de ändå att överklaga till Svea hovrätt, för att de som de sade, de ville lära sig något nytt. Det kostade mig ytterligare 50 000 kronor. Det enda jag kunde förstå under hela processen var att de helt enkelt inte ville ge mig ett förhandsbesked för avloppet utan att ha laglig grund för det. Man känner sig så rättslös. De jagar minst sagt fullständigt skiten ur de här människorna och med det möjligen också knäcker dem. Man kan fråga sig om kommunen inte lärt sig någonting under de här åren? Betydde inte Svea hovrätts domstolsbeslut någonting? Kommunen fortsätter sin jakt på den lilla människan som bara vill göra rätt för sig, säger Reine Karlsson.

Hanna Ericson bor sedan åtta år på Stora Askerön. Hon och maken Lars Palmqvist kämpade först med att få ja till ett bygglov, fick till slut godkänt, men nu när de ska anlägga avloppsanläggning får de nej , trots att flera andra på ön fått ja till samma teknik.

– De driver en filosofi som inte har stöd i regelverket. De plockar vissa lösa delar från miljöbalken och Hav och Vatten som passar deras avslag, säger Ericson.

– Vi flyttade från Kungsbacka och har satsat allt här i Stenungsunds kommun. Vi har redan lagt 150 000 kronor på vår advokat, och vi vet inte var det här kommer sluta, säger Lars Palmqvist.

Camilla Ardehn och Rustan Asker är allt för bekanta med situationen. De bor också på Stora Askerön och har kämpat i år för att få till en avloppslösning som kommunen kan godkänna.

– Vi öbor anser att detta inte handlar om att vi ska göra vårt bästa för att värna om miljön. Vi ser att det handlar om att man ska håll käften och lyda handläggaren.

– Vi som säger ifrån och ifrågasätter får också ta mycket stryk, säger Rustan Asker.

Även deras ansökan om avloppsanläggning tas upp vid samma möte då kommunen missade att delge grannar när deras ansökan till slut godkändes.

Att gruppen väljer att komma ut till Leif efter att han fått veta om viteshotet förklarar Hanna Ericson så här:

– Vi kom hit för att sympatisera med Leif och visa att det här råder över hela kommunen. Problemet är att tjänstemännen styr och att de inte följer kommunallag eller förvaltningslag. De följer inte heller miljöbalken som säger att den enskilde väljer teknik och att kommunen anger skyddsklass, säger Hanna Ericson.

När det gäller Leif Cristiansons fall så menar ansvarig handläggare att analysresultaten från hans egna provtagningar riskerar att ha spätts ut med ovidkommande vatten. Han har vid två tillfällen haft oberoende expertis på plats vid provtagning. Svante Hultengren är naturvårdsbiolog vid Naturcentrum och har arbetat som natur- och miljökonsult sedan 1986:

– Jag har varit hos Leif för att han ville ha hjälp med att ta prover. Jag hjälpte honom att ta dem på rätt sätt och på rätt utsläppspunkter.

I skrivelsen till nämnden uppger också handläggaren att trots upprepade uppmaningar har Cristiansson inte visat upp det intyg om funktion från oberoende källa, som enligt hennes skrivelse krävs enligt EU:s förordningar.

– Vilken förordning är det, var står det någonstans? Det krävs ingen CE-märkning för en anläggning, det är funktionen som styr, säger Lars Palmqvist.

– Jag har bevisat fem gånger vad jag släpper ut och hur ofarligt det är, säger Leif Cristiansson.

– Vi känner nu att vi behöver gruppera oss. Det måste finnas många fler än vi som har samma problem. Vi vill be den lille personen träda fram och berätta sin historia. Det här som händer i dag kommer inte gagna oss i vårat fall, men vi ställer upp för Leif för det här som händer i kommunen måste få ett slut. Vi följer lagen och vill bara bli behandlade enligt lagar och förordningar, inget annat, säger Lars Palmqvist.