Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stenungsundsbor och Tjörnbor får ta sig till Kungälv på jourtid. Bild: aronssonl
Stenungsundsbor och Tjörnbor får ta sig till Kungälv på jourtid. Bild: aronssonl

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

STO:s jourcentraler läggs ned vid nyår

STO-området blir helt utan jourcentraler från årsskiftet 2021–2022. Efter ett beslut i regionstyrelsen får Stenungsundsbor och Tjörnbor ta sig till Kungälv på jourtid i fortsättningen.

Idag finns två jourcentraler etablerade i Stenungsund, en hos Capio och en hos Närhälsan, medan Orust har sin jourcentral i Uddevalla. Jourcentralerna i Stenungsund är för närvarande stängda på grund av pandemin med hänvisning just till Kungälv.

Enligt en färdig överenskommelse mellan Närhälsan och Capio skulle de två i höst slås ihop till en. Detta skulle ske efter september månads utgång när man räknade med att pandemin skulle vara under kontroll. Men nu kommer ingen av jourcentralerna att öppna överhuvudtaget.

På tisdagen beslutade regionstyrelsen att av dagens 27 jourcentraler i Västra Götaland ska endast 15 vara kvar. Tanken är att genom ett ökat utbud av digitala vårdtjänster, med mer mobil närvård och förstärkt sjukvårdsrådgivning, ska antalet jourcentraler kunna minskas. För Stenungsund och Tjörn kommer en jourcentral i Kungälv därmed att gälla efter årsskiftet.

– Avsikten är att reformen med färre jourcentraler ska kunna genomföras redan vid årsskiftet. Vi kan konstatera att antalet patienter på många jourcentraler är mycket få under jourtid och därför menar vi att vi ska kunna stärka vården med andra insatser än just jourcentraler, säger sjukvårdsstyrelsens ordförande regionrådet Jonas Andersson (L).

Även den politiska oppositionen stod bakom förslaget som var undertecknat av alla partier i regionstyrelsen och alltså klubbades igenom på tisdagen.

– Det stämmer, detta är en bred överenskommelse. Jag kan inte bedöma hur snabbt det kan göras men Jonas Andersson gör säkert en rimlig bedömning, säger regionrådet Janette Olsson (S) från Stenungsund.

De fem fackliga organisationerna riktar kritik mot delar av beslutet. De kräver samfällt ett vårdval Rehab i varje kommun, att bemanningen på vårdcentralerna ökar och att det inte är bevisat att digital vård kan ersätta fysisk vård.

– Nätläkarverksamheterna är snarare ett exempel på motsatsen. Införandet av Närhälsan online har inte minskat besöken på vare sig vårdcentraler, jourcentraler eller akutmottagningar, skriver facken.