Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Trädgårdsmästarens tips inför sommarsäsongen

Det ska vara stort, färgglatt, doftande och en hel del del exotiskt. Trädgårdsmästaren Mikael S Andersson på Tjörns trädgårdar har koll på trender och vad kunden vill ha.

På Svanvik nordgård i Hjälteby driver trädgårdsentusiasten Mikael S Andersson Tjörns trädgårdar. Och han är en trädgårdsmästare med det lilla extra i fokus. Företaget har han drivit sedan 1982 och för sex år sedan byggde han växthus med tillhörande trädgård längs Svanviksrakan. Det stora växthuset är ett show room med tillhörande butik.

– Här inne har vi subtropiskt klimat. Växthuset är på 280 kvadratmeter och så har jag också ett litet växthus där jag håller ett tropiskt klimat för exotiska blommor som orkidéer, berättar han när vi tar plats i det djungelliknande växthuset.

Men butiken är den lilla delen i verksamheten. Bara tio procent av alla växter som köps in och dras upp säljs i butik. Resterande används att anlägga trädgårdar för både privatpersoner och företag.

– Det är synd att inte fler har upptäckt vårt växthus, men det är kanske sant, det är svårt att bli profet på hemmaplan.

På området har han också flera mindre växthus med olika temperatur anpassat för respektive växtlighet och bäddar för odlingarna.

Han lever och andas växter och plantor. Och det går inte att ta miste på att han verkligen älskar sitt arbete. På frågan om när han odlade sitt trädgårdsintresse svarar han:

– Från det att jag föddes. Jag är verkligen en trädgårdsentusiast och jag har så mycket energi för mitt arbete. När jag vaknar på morgonen klockan 04.45 börjar jag med att finputsa på dagens schema och sen är det bara att köra. Jag behöver inte så mycket sömn och jag gillar när det är full fart.

Intresset för odlandet har allmänt ökat under pandemin, vilket märks hos trädgårdshandlare och anläggare som fått mer och mer att göra. På Tjörns trädgårdar arbetar sammanlagt sju personer i huvudsak med anläggning och skötsel av trädgårdar.

– Vi har haft två års väntetid för nya kunder som vill ha anläggning eller skötsel, nu är den tiden nere i sex månader.

Mikael S Andersson menar att många under tiden med pandemin också fått tid och lust att fördjupa sig i kunskaperna om mat och odling.

– Det märks att människor är mer intresserade av mat. Hur man odlar, hur det är uppfött och hur det processas. Helt enkelt, man vill veta vad man stoppar i sig, vilken miljöpåverkan det har och vilka arbetsvillkor de har som tar fram maten.

Den egna trädgården förfinas när människor fått mer tid att spendera i hemmet.

– Folk vill bygga sin oas med färg, doft form, fauna och vatten. Allt som inverkar på våra sinnen så vi mår bra. Väldigt många av våra kunder har avancerat i sin trädgård. Man vill ha medelhavsväxter och andra exoter, som sedan ska vinterförvaras och pysslas om under vintern. Det hade man inte tid med förr, men det vill man nu.

Trenderna är tydliga. Det ska vara exotiskt, färg och gärna stort.

– Daliorna är så heta. Det är inneväxten nummer ett. Det är mest kvinnor som håller på med dalior, men det finns manliga dalior och då är det big size som gäller. Det är typiskt manligt, det ska vara så stort det bara går. Män är mer tävlingsinriktade. Tallriksdalior typiskt manligt, det är dem som har en storlek på över 20 till 25 centimeter.

Fuchsiorna, även kallad bloddroppe har vuxit sig tre meter höga på bara två år. Bild: Annika Sahlin Ottosson
Fuchsiorna, även kallad bloddroppe har vuxit sig tre meter höga på bara två år. Bild: Annika Sahlin Ottosson

– Frostkänsliga knölar som dalior och gladiolius har fått en renässans och även sticklingar, som fuchsia, även kallad bloddroppe. Det är ingen som har så stora blodroppar som vi har, de här är tre meter, Alla undrar varför vi ska ha dem så stora, men jag tycker om stora stamträd som man kan gå under. Jag tycker det är fjuttigt annars, säger han och visar de höga stammade blommorna.

– Sen har vi nästan bortglömda släkten som kommer igen som till exempel salvia, svartvinbärssalvior i olika färger, men även penstemoner, även kallad skäggört.

Den doftande salvian blir allt mer populär. Bild: Annika Sahlin Ottosson
Den doftande salvian blir allt mer populär. Bild: Annika Sahlin Ottosson

I familjens hem vid havsbandet bygger han sin drömträdgård på 4 000 kvadratmeter. Den öppnar han upp för allmänheten vart annat år under trädgårdsvandringen Tusen trädgårdar.

– Första året kom 350 personer och besökte vår trädgård, senaste gången kom bara 80 för det var hällregn. Nu gör jag massa andra roliga saker hemma, som till exempel en secret garden åt min hustru Annika. Med mängder av stora ormbunkar, några är fyra till fem meter höga och över hundra år gamla. Och stora perenner på två till tre meter. Många kallar den för Jurassic park, för de tycker den påminner om den miljön.

I år blir det ingen visning av hans trädgård, nästa Tusen trädgårdar är planerad till 2022.

Mikael har också en del tips på vad han tycker STO-borna borde bli bättre på.

– Vi har ett fantastiskt klimat här och vi borde bli bättre på att utnyttja trädgårdsåret fullt ut. Man kan plantera mer vinterblommande träd och perenner. Exempel är trollhassel, några doftar, vinterblommande olvor, timbast och vintertry, alla doftar helt fantastiskt. Det finns även vinterblommande rhodendendron.

Och säsongsmässigt tipsar han bland annat om att börja se om sin gräsmattan.

– Det är som att baka. Det blir inget bröd om inte alla ingredienser finns med. Man ska mossriva, kalka, gödsla och toppdressa och stödså om det behövs. Man ska också hålla på med sina sticklingar nu. Nu är det dags för förkultivering av grönsaker. Börja inte för tidigt det blir bara gängligt. Framförallt ska man börja fluffa upp sina rabatter. Byt också översta jorden i pallkragarna.