Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annie Thedin skulle släppa in katten när hon såg att grässlänten utanför huset stod i brand. Bild: Privat
Annie Thedin skulle släppa in katten när hon såg att grässlänten utanför huset stod i brand. Bild: Privat

Trodde det regnade – var gräsbrand utanför huset

När Annie Thedin hörde regnsmattret mot rutorna sprang hon ut för att släppa in katten. Då såg hon att det inte alls regnade, utan att det brann högljudd i gräset utanför huset.
– Först tror jag att jag skrattade till, för det var ju motsatsen till vad jag förväntade mig. Sedan tänkte jag herregud, jag måste göra något.

Klockan hade precis slagit midnatt när larmet om en gräsbrand kom in till räddningstjänsten. Det hade börjat brinna i det torra gräset mellan husen på Lilla Utsiktsvägen i Stenungsund och spridningsrisken var stor.

Men när räddningstjänsten kom fram hade någon redan släckt elden, nämligen 26-åriga Annie Thedin och hennes syster Clara Thedin.

– Jag hörde att det smattrade och trodde att det börjat regna, så jag gick ut för att kolla om katten ville komma in. Men det var inte regn, det var en cirkel på kanske 15 meter i diameter som brann, säger Annie Thedin.

Hon ropade på sin syster, som först inte trodde henne, men sedan blev det fart på dem. Annie ringde 112 och larmoperatören sa åt henne att börja släcka, i väntan på brandkåren. Så det gjorde hon.

En brädhög och flera byggnader var i riskzonen

– Jag greppade en pulversläckare och sprang upp där i morgonrock och tofflor. Det var glöd i mitten och brann i kanterna, så jag fokuserade på kanterna så det inte skulle sprida sig.

Ovanför slänten som brann låg grannens brädhög. Och precis bredvid elden fanns en carport där sex bilar stod parkerade. Ingen annan hade vaknat, eller märkt varken att det brann eller att Annie sprang runt med en brandsläckare i högsta hugg.

Då tog pulvret plötsligt slut.

– Det var nästan färdigt när den tog slut, så jag sprang upp till grannen, han med brädhögen, och då gick hans brandlarm så han vaknade.

Tror det startade med en cigarettfimp

Samtidigt hade Clara fått på sig ordentliga skor och börjat stampa i elden. När sirenerna började höras och brandbilarna rullade in syntes bara en svart före detta gräsmatta.

Under våren har räddningstjänsten och SMHI flera gånger gått ut och varnat för gräsbränder. Även om det regnat kan fjolårsgräset under vara torrt och om det börjar brinna kan elden sprida sig fort.

Vad som orsakade branden är inte bevisat, men Annie och hennes familj tror att det kan vara någon som slängt en glödande fimp i gräset. Nu är hon både nöjd över att de lyckades släcka branden så fort och irriterad över att den ens startade.

– Det är ju ganska korkat, speciellt med tanke på att det varit torrt. Jag hoppas att den som gjorde det ser detta och får se vad som faktiskt kan hända. Det var väldigt skönt att vi såg det när vi gjorde, säger Annie Thedin.