Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Närhälsan Stenungsunds vårdcentral blir utan vaccin enligt regionens nya strategi. Bild: Sanna Tedeborg/Annika Sahlin Ottosson
Närhälsan Stenungsunds vårdcentral blir utan vaccin enligt regionens nya strategi. Bild: Sanna Tedeborg/Annika Sahlin Ottosson

Vårdcentralerna i STO står utan vaccin

Vårdcentralerna i STO-området har inte fått något vaccin den här veckan, och får troligen inget nästa vecka heller. Regionen prioriterar de externa vaccinatörerna i stället.
– Det skapas ett stort missnöje och det ställer till det för oss, säger Ann Sundström, vårdcentralchef på Närhälsan Stenungsund.

I Stenungsund har Närhälsans vårdcentral tänkt om, tagit in extra personal och anpassat sin verksamhet för att kunna ta emot det stora flödet av människor som massvaccinationen av fas fyra skulle innebära.

I stället ekar det tomt, då vårdcentralen inte kan ta emot sina listade patienter. De har nämligen inte fått något vaccin.

– Det har varit en stor omställning, men vi har planerat för detta och vi hade en plan för att kunna ta emot så många som möjligt. Vi är beredda och vill verkligen vara delaktiga i att stoppa pandemin, men leveranserna är små och vi får inget vaccin. Det är inget vi kan påverka, säger Ann Sundström, som är vårdcentralchef på Närhälsan Stenungsunds vårdcentral.

LÄS MER: Här är lokalerna som ska användas för massvaccinering

Varken den här eller förra veckan fick vårdcentralen några första doser, och några besked för nästa vecka har de inte heller fått. Det vaccin som delas ut går till att vaccinera de som redan fått en dos och behöver fylla på med dos två för att bli fullt skyddade.

”Missnöjet ställer till det”

Ann Sundström menar att det lett till ett stort missnöje bland de som är listade på vårdcentralen och inte kunnat boka tid.

– Det missnöjet ställer till det. Våra listade medborgare blir besvikna och då kontaktar de oss på telefon. Jag förstår att man vill veta, men jag vädjar att man ska läsa på vår hemsida och lyssna på meddelandena när man ringer. Välj inte rådgivning av sjuksköterska för de har inga svar att ge och vi behöver ta hand om våra sjuka patienter, det är de som ska ringa in på den telefonen.

LÄS MER: Lägst antal nya coronafall på ett halvår i Västra Götaland

LÄS MER: Stenungsund på bottenplats – då kan vaccinationerna komma igång

Resultatet blir att många i stället söker upp en vaccinationstid på 1177, och åker dit där vaccinet finns.

– Vi upplever det olyckligt i och med att vi i dag inte vill att medborgarna ska resa runt på grund av smittspridning, säger Ann Sundström och lägger till att alla som vill ha kommer få vaccin och att medborgarna måste hålla ut.

Värre för de större vårdcentralerna

Inte heller den privata vårdcentralen Capio Läkarhus Almö på Tjörn har fått något vaccin utöver det som går till andra dosen för de som redan vaccinerats där.

LÄS MER: Smittan fortsätter öka i en av STO-kommunerna

LÄS MER: Veckor kvar innan 45-åringar kan vaccineras i Västra Götaland

Verksamhetschefen Karin Olsson menar dock att det inte påverkat verksamheten i större utsträckning. Där har den ordinarie personalen skött vaccinationerna på kvällstid.

– Eftersom vi är en liten vårdcentral har vi inte fått lika mycket vaccin så vi har kunnat rodda det och det har fungerat bra. Vi visste nu att vi bara skulle få till dos två, men för de lite större vårdcentralerna har det varit värre, säger Karin Olsson.