Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linköpingsföretag vill bygga vindkraftverk i Stenungsund. Bild: Henrik Björnsson
Linköpingsföretag vill bygga vindkraftverk i Stenungsund. Bild: Henrik Björnsson

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Vill bygga vindkraftverk i Stenungsund

Om bara några år kan två vindsnurror stå klara i Törresröd, utanför Jörlanda. Det är planen när ett Linköpingsföretag vill bygga vindkraftverk på Västkusten.

Två vindkraftverk på gränsen mellan Stenungsund och Kungälv, ett i varje kommun. Det är önskemålet från Tekniska Verken i Linköping Vind AB, det kommunägda bolag som vill bygga snurror på Västkusten.

Affärsenhetschefen Henrik Valent menar att platsen har goda förutsättningar.

– Det är ett bra vindläge där det blåser mycket, så man får ett bra resursutnyttjande. Man vill ju sätta upp så få vindkraftverk som möjligt, så kan vi sätta dem där det blåser är det mycket bättre.

Planen är att vindsnurrorna kan stå färdiga 2025, så länge Stenungsund, Kungälv och länsstyrelsen går med på det.

Samråd med kommunen

Under måndagen hölls ett första samråd mellan kommunerna och bolaget, men det är förtidigt för Stenungsunds kommun att säga vare sig bu eller bä om planerna.

– Det är i dagsläget inte möjligt att kommentera ärendet utifrån kommunens ställningstagande, säger Malin Henriksson, verksamhetschef för strategi och samordning på sektor samhällsbyggnad.

– Vi behöver skaffa oss en bredare bild innan, och det här är också en fråga som vi kommer att hantera i det politiska forumet.

Ska ta hänsyn till djurlivet

Bolaget ska också inventera fåglar och andra djur som bor där, för att se att man inte stör naturen för mycket.

För att inte påverka flygplatserna i Säve och Landvetter ska verken begränsas till en höjd på max 200 meter.

– För modern vindkraft är det de lägsta man tittar på. De flesta försöker bygga 250-300 meter höga verk för den här typen av vindkraftlägen.

Om det går att gå vidare med planerna på vindkraftverk i Stenungsund vet Henrik Valent först efter sommaren. Då blir det i så fall också aktuellt med ett samråd för allmänheten.