Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Heås återvinningscentral. Bild: Lasse Andrée
Heås återvinningscentral. Bild: Lasse Andrée

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

9 miljoner satsas på återvinningscentral

Återvinningscentralen Heås på Tjörn ska byggas ut under 2021 och 2022. En satsning på cirka 9 miljoner planeras där man bland annat ska förbättra säkerheten inne på anläggningen och ta hand om lakvatten.

Samtidigt har antalet besökare som lämnar avfall inne på Heås-anläggningen ökat kraftigt och redan på vanliga vardagar förekommer ofta långa köer på tillfartsvägen till anläggningen. Ett visst begränsat antal bilar släpps in varje gång och man har fått minska antalet insläppta bilar efter pandemin.

– Vi satsar framför allt på högre säkerhet för både personal och besökare inne på anläggningen. Avsikten är att arbetsfordon och besökares fordon inget ska mötas. Vi ska också förbättra hanteringen av farligt avfall som inte är optimal idag, säger Patrik Forsberg, enhetschef på ÅVC Avfall Tjörn och Stenungsund.

Samhällsbyggnadschef Marie-Louise Bergqvist konstaterar att det kanske inte är speciellt konstigt att man under pandemin har fått en ökning av besökarantalet på Heås och att man därigenom får köer utanför anläggningen.

– En viktig fråga som nu ska hanteras är att ta hand om dagvatten från anläggningen, något vi har i uppdrag att göra. Sedan är också avsikten att vi ska göra en hel del ombyggnader för att förbättra både mottagningen och säkerheten inne på området. Det kommer att bli större ytor för privata bilar som lämnar avfall på anläggningen.

Tillfarten till anläggningen på västra Tjörn har också förbättrats det senaste året.