Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sillens dag på Klädesholmen brukar normalt sett locka flera tusen besökare. I år sprids firandet ut för att så många som möjligt ska få chans att vara med och sjunga sillens lov under nationaldagen. Bild: Gunnar Fägerlind
Sillens dag på Klädesholmen brukar normalt sett locka flera tusen besökare. I år sprids firandet ut för att så många som möjligt ska få chans att vara med och sjunga sillens lov under nationaldagen. Bild: Gunnar Fägerlind

Bjuder in till sillfest – runt hela Tjörn

Förra året fick man ställa om på Klädesholmen och fira den stora folkfesten Sillens dag digitalt. I år är tanken att sprida ut firandet över hela Tjörn, så att så många som möjligt kan delta.

Tolv restauranger har i nuläget tackat ja till att delta i nationaldagsevenemanget, som firats på initiativ av sill- och kaviarproducenten Klädesholmen Seafood och restaurang- och konferensanläggningen Salt & Sill sedan 2008.

Förra året sändes evenemanget digitalt, då rådande restriktioner satte stopp för större folksamlingar. Man kunde då bland annat via länk följa med bakom kulisserna och få veta mer om sillen och hur den tillverkas i fabriken på Klädesholmen.

Till förmån för Sjöräddningssällskapet

I år är i stället tanken att sprida ut firandet över hela Tjörn, men också Stenungsön, så att så många som möjligt ska kunna vara med och provsmaka bland annat årets sill genom att köpa en silltallrik, för vilken intäkten av försäljningen som vanligt oavkortat går till Sjöräddningssällskapet.

– I tider som dessa måste ju vi som alla andra tänka om, tänka nytt och tänka säkert, säger Annika Fogelström Helmer, vd för Klädesholmen Seafood.

– Tillsammans med Södra Bohuslän turism, som är med och projektleder evenemanget, har vi därför gemensamt med kommunen kommit fram till det här upplägget som vi också tycker är lite kul för att det förhoppningsvis också kan skapa uppmärksamhet och intresse för tillfälliga besökare på Tjörn, som kanske inte känner till Sillens dag sedan tidigare.

Lockar vanligtvis tusentals besökare

Visst är det lite tråkigt att för andra året i rad inte kunna bjuda in till folkfest på Klädesholmen, menar Annika Fogelström Helmer.

– Jo, men så är det ju. Evenemanget brukar ju locka flera tusen besökare som samlas här på nationaldagen, säger hon.

– Men då det fortsatt råder ett sådant osäkert läge på grund av pandemin, tog vi ändå det säkra före detta osäkra genom att göra på det här viset i år. Sedan hoppas vi förstås som alla andra att den här pandemin snart ska vara över så vi kan öppna upp för sillfest här igen, för det brukar vara en riktig skön och härlig stämning.

Medverkande restauranger på Sillens dag

Kvarterskrogen Almö Livs i Myggenäs

Margaretas kök och skafferi på Sundsby säteri

Pater Noster på Hamneskär

Salt & Sill på Klädesholmen

Skärgår’n Bar & Restaurang i Rönnäng

Stenungsbaden på Stenungsön

Stenungsögården på Stenungsön

Restaurang Tjörnbron

Tjörn Golfkrog

Tjörns havspensionat (före detta Bergabo) i Rönnäng

Trålverket på Dyrön

Åstols rökeri