Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Treåriga Cockerspanieln Bruno söker efter vattenläckor i Rönnäng. Bild: Maria Johannessen/Tjörns Kommun
Treåriga Cockerspanieln Bruno söker efter vattenläckor i Rönnäng. Bild: Maria Johannessen/Tjörns Kommun

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Bruno ska sniffa sig till vattenläckor på Tjörn

När en vattenläcka uppstår måste den först lokaliseras innan den kan lagas. Nu satsar Tjörns kommun på att snabbare och effektivare hitta läckorna, med hjälp av sökhunden Bruno.

I några månader har Susanne Kihl och cockerspanieln Bruno tränat på att söka efter läckor i de kommunala vattenledningarna på Tjörn. Tanken är att Bruno ska bli så pass duktig att han i framtiden ska kunna identifiera en vattenläcka snabbare än kommunens personal kan i dag.

– Vi får se var det landar, det är helt nytt för mig att läsa av vattenledningar, men vi jobbar på det och det går framåt, säger sökhundsföraren Susanne Kihl.

Hon har tränat Bruno att känna igen lukten. Dricksvattnet på Tjörn innehåller olika ämnen som gör att den extremt känsliga nosen kan skilja det från havsvatten, sjövatten och annan fukt i terrängen. Blir det en läcka på en ledning, och dricksvattnet rinner ut, hittar och markerar Bruno var.

– Nu tränar vi på att hitta doftbilden från undersidan. Vissa ledningar ligger ju på tre meters djup och vi håller på och kollar hur djupt han kan ta och vilka material han kan ta, alltså i vilket markbädd.

Snabbare och mer miljövänlig

Att Bruno hittar vattenläckorna är också mer miljövänligt än det arbete som görs i dag, menar David Andersson, enhetschef på samhällsbyggnadsförvaltningen på Tjörns kommun, i ett pressmeddelande.

– Vi ser verkligen potentialen i att på ett miljövänligt och snabbt sätt söka av områden och hitta läckor. Ibland är det besvärlig terräng och det kan ta lång tid för oss att söka efter läckorna med konventionella metoder.

Enligt Susanne Kihl är Bruno också mindre känslig för störningsmoment, exempelvis om det uppstår en vattenläcka inne i ett bostadsområde.

Hoppas kunna spåra läckor redan i sommar

– Det går ju fortare att söka med hund än att gå och lyssna sig till det. Kommunens personal är ju också beroende av att det är tyst om de lyssnar, men att de kommer bilar störs inte Bruno av.

Det är ett pilotprojekt som pågår, där Susanne Kihl samarbetar med Tjörns kommun. När projektet är färdigt och Bruno kan börja jobba på heltid med att söka efter vattenläckor på Tjörn är för tidigt att säga, men förhoppningen är att han ska vara ett bra hjälpmedel i kommunens arbete.

– Hundar är fantastiska verktyg. Man ska inte ta bort varken det ena eller anda, men de är ett bra komplement. Jag behöver lite mer träning och framför allt få fler sträckor där jag ser att han träffar rätt, men jag hoppas att vi kan vara igång i sommar.