Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Totalt handlar det om dryga 4,5 miljoner som mannen själv bokfört för flera arbeten som ska ha utförts på annan plats än vid hans privata bostad på Tjörn.
Totalt handlar det om dryga 4,5 miljoner som mannen själv bokfört för flera arbeten som ska ha utförts på annan plats än vid hans privata bostad på Tjörn.

Byggde om hemma och fakturerade företaget – döms till fängelse

En företagare, bosatt på Tjörn, döms till fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Detta för att bland annat genom falska fakturor, utställda till det egna företaget, låtit renovera sitt hus, samt under flera års tid lämnat felaktiga uppgifter om sin inkomst till Skatteverket.

Det har enligt Göteborgs tingsrätt varit fråga om mycket höga belopp, både vad det gäller bokföringsbrotten och skattebrotten mannen nu dömts för.

Totalt handlar det om dryga 4,5 miljoner som mannen, som är i 75-årsåldern, själv oriktigt bokfört för flera arbeten som ska ha utförts på annan plats än vid hans privata bostad på Tjörn. Därtill har han till Skatteverket under en treårsperiod redovisat en betydligt lägre inkomst än vad han faktiskt haft, vilket gjort att han ska ha undkommit skatt för ytterligare miljonbelopp.

Brotten ska enligt tingsrätten betraktas som grova då det rört sig om ”betydande belopp och systematisk vilseledande bokföring” av företagaren.

Själv nekar mannen till brott. Han har även bestridit det näringsförbud som nu utfärdats mot honom i tre år.

Sammantaget anser dock tingsrätten att det inte finns utrymme för någon annan bedömning än att mannen medvetet felaktigt bokfört de privata kostnaderna på det egna företaget och därmed också undkommit kostnader för arbetsgivaravgifter.

Till bevisningen mot mannen finns både fakturor, utdrag av årsredovisningar, deklarationer och beslut från Skatteverket.

Tjörnbon döms nu därför till fängelse i ett år och tre månader för dels grovt bokföringsbrott, dels grovt skattebrott vid 21 tillfällen under åren 2014-2017. Mannen stod även åtalad för ytterligare två grova skattebrott som dock avskrivs.