Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

De öppnar gårdsbutik – helt utan personal

Kött, ägg och glass, allt från producenter på Tjörn, kommer säljas i den nya gårdsbutiken i Sibräcka. För att handla identifierar du dig med telefonen, och sedan är du helt ensam i butiken.

Att handla lokalt och närproducerat har blivit allt mer populärt. Samtidigt dyker fler och fler lösningar för att komma åt sina matvaror utan att trängas i butik upp, som att beställa på internet eller få den hemkörd.

Nu slår Martin Holmberg på Sibräcka Prästgård två flugor i en smäll, och öppnar tillsammans med Tobias Karlsson från Häle gård, en obemannad gårdsbutik.

– Du loggar in med en qr-kod och när du identifierat dig öppnas dörren. Sedan plockar du dina varor, scannar dem och betalar med swish. Kvittot får du på mobilen, säger Martin Holmberg.

Idén föddes ganska nyligen, menar han, när en vän berättade om en liknande lösning på en annan gård. Sedan dess har han byggt och fixat tillsammans med Tobias Karlsson.

Närproducerat och efter säsong

I gårdsbutiken kommer det att finnas nötkött från gården, men även viltkött från en gård i Mellansverige. De har också varit i kontakt med flera andra lokala producenter för att också kunna erbjuda lamm, ägg, honung och glass.

Det kommer även att finnas grönsaker efter säsong, som exempelvis jordgubbar och potatis i sommar.

– Det är inte en livsmedelsbutik i den bemärkelsen, utan det kommer finnas bra lokala varor. Viltköttet är det som åkt längst, de stammarna finns inte här. Men vi kommer försöka hålla oss så lokalt som möjligt.

Logga in, handla, gå ut

Det som tagit mest tid enligt Marin Holmberg har varit att få all programvara på plats, så att det fungerar att logga in och betala. Om tekniken är med dem hoppas de kunna öppna butiken redan på torsdag.

Det kommer inte finnas någon personal på plats i butiken, men den kommer heller inte vara obevakad.

– Det finns kameror i butiken och du loggar ju in för att komma in, så när dörren väl öppnas ser jag att du varit där. Det är inte för att vi misstror någon, utan bara för att ha koll.