Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu uppmanar kommunen att Tjörnborna ska spara på vattnet. Bild: Gittan Öhman
Nu uppmanar kommunen att Tjörnborna ska spara på vattnet. Bild: Gittan Öhman

Delar av Tjörn utan vatten – uppmanas spara på vattnet

Mellan fredagen och lördagen stod delar av Tjörn utan vatten eller hade dåligt tryck i kranen. Detta på grund av ett elfel hos vattenverket. Kommunen uppmanade Tjörnborna att att spara på vatten och vattendunkar placerades ut på ön.

Under kvällen den 16 juli drabbades vattenverket av ett elfel vilket ledde till att delar av västra Tjörn är utan vatten. Elfelet är åtgärdat och vattenverket fungerar som det ska men det kan komma att bli vattenbrist igen.

– Vi gör slut på mer vatten än vi hinner pumpa upp. Nu behöver vi hjälpas åt att förbruka mindre vatten, berättar kommunikationschef för Tjörns kommun Eva-Karin Ohlsson till P4 Väst.

Driftstörningen orsakade luft i ledningarna vilket innebär att även delar av östra Tjörn stod utan vatten eller hade dåligt tryck. Enligt Nyheter STO meddelade flera verksamheter och restauranger att de hade stängt under dagen eller tills dess att vattenleveransen fungerade igen.

LÄS MER: Kommunen vädjar: Spara på vattnet på Tjörn

Vattentankar placerades ut

Vid 17-tiden under lördagen meddelade Eva-Karin Ohlsson att vattentankar var på väg att placeras ut. Kommunen har tidigare öppnat en brandpost i Skärhamn, mitt emot infarten till Gundersviken, där boende på ön kan åka och hämta vatten.

På söndagseftermiddagen informerade kommunen via sin sajt om att vattenproduktionen har hunnit ikapp och att vattentornen hade kunnat fyllas till nivåer som var tillfredsställande.

Det betyder att de boende borde ha vatten igen, men uppmaningen om att snåla och spara låg kvar.

Beskedet var då att vattentankarna som placerats ut skulle stå kvar några dagar.

Uppmanar till sparsamhet

– Nu är vattenproduktionen i full gång, det är stabilt men fortfarande skört, säger Eva-Karin Ohlsson på måndagsmorgonen.

På grund av den ovanligt höga vattenförbrukningen körs systemet så nära maxkapacitet det går, och det är fortsatt viktigt att vara sparsam.

– I dagsläget kan vi inte göra så mycket annat än att uppmana allmänheten att spara på vattnet, framför allt i Skärhamn och på västra Tjörn där det är mest uttag av vatten.

LÄS MER: ”Vattenförsäljningen har ökat med 500 procent”

Här finns vattentankar

Vattentankar i Skärhamn finns vid följande platser:

Tubberöds äldreboende, Delta - gamla sjöfartsgymnasiet, Knarreberget och Nordviksberg. Vatten finns också att hämta vid brandpost i Skärhamn, Ängsvägen 7, mitt emot infarten till Gunnersviken i Skärhamn.

Vattentankar finns vid skolan i Myggenäs och Almö Livs. Vatten finns också att hämta vid brandpost vid Höviksnäsvägen vid Höviksnäs, nära Reningsverket.