Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

"Den absolut bästa jag någonsin gjort”

Han slog igenom för hela svenska folket i Idol 2007 och blev fyra år senare trea i Melodifestivalen med låten ”Oh my God”. Nu släpper Skärhamnsbon Daniel ”The Moniker” Karlsson en ny låt, som han beskriver som den absolut bästa han någonsin gjort.

– Det brukar jag förvisso säga om det mesta jag gör, men den här gången håller även min sambo med och hon brukar ha rätt, säger Daniel Karlsson med ett skratt.

Det har gått 14 år sedan Daniel Karlsson, med artistnamnet The Moniker, slog igenom i TV4:s talangjakt Idol. Från början hade han inte speciellt höga tankar om programmet.

– Nej, jag spelade ju i ett rockband och hade inga som helst ambitioner att vara med i Idol. Men så var det någon producent som sett oss lira och ringde upp och frågade om jag ville vara med, eftersom han tydligen tyckte att jag skulle platsa där.

Mejlade Christer Björkman

Svenska folket höll med och Daniel hamnade till slut fyra i programmet.

Fyra år senare, när Idolvågen och karriären enligt Daniel Karlsson själv börjat stagnera, hörde han på eget bevåg av sig till Christer Björkman.

– Jag googlade upp, vad jag i alla fall trodde och hoppades skulle vara, hans mejladress och skrev sedan ett meddelande om att jag skrivit en treminuterslåt som även innehöll en höjning och undrade om jag fick skicka den till honom, berättar Daniel Karlsson.

Han fick ganska direkt ett jakande svar och blev några månader senare uppringd av en presstalesperson för Mellon som meddelade att han var inbjuden till presskonferens, eftersom Daniels bidrag hade blivit antaget.

Till final via Andra chansen

Även denna gång slutade det bra för Daniel och hans band som blev trea i tävlingen efter att ha tagit sig till final via Andra chansen.

– Det var egentligen rätt lustigt alltihop, för faktum var att vi då lagt ned bandet bara några månader tidigare. Men nu fick vi chans att hänga ett tag till och spela tillsammans i både delfinalen och sedan finalen i Scandinavium.

På senare år har Daniel Karlsson bland annat turnerat flitigt med bandet Triple and Touch, men också på egna ben med sin hyllningskonsert till artisten Robert Broberg.

– Han är min absoluta husgud. Jag har älskat honom ända sedan jag var i 10-årsåldern och min syrra kom hem med en platta av honom. Faktum är att jag själv kallade mig Lill-Robban när jag var liten och tog tillfället i akt så fort jag fick tillfälle att uppträda med hans låtar. Som när vi hade ”främmat” hemma eller på bröllop och andra större tillställningar då jag gärna stämde upp i ”Uppblåsbara Barbara”, till kanske både glädje och förskräckelse för vissa av gästerna, säger Daniel Karlsson.

Fick uppträda på scen med sin idol

1993, elva år gammal, fick han också glädjen att stå på scen med sin stora idol.

– Det var i Skara eller Skövde, jag kommer aldrig ihåg vilket. Men hur som helst fick jag då via någon som sett eller hört mig möjlighet att uppträda på scen tillsammans med Robert, iklädd en likadan målarrock som han.

Kärleken till artisten har bestått och förra våren, när pandemin slog till, var Daniel just ute på sin stora hyllningsturné till husguden.

– Men den fick förstås avbrytas som så mycket annat, liksom senare inplanerade konserter under sommaren på bland annat Sundsby gård på Tjörn. Men också Stockholms kulturfestival där jag skulle ha uppträtt med Brobergs forna tolvmannaband, Janne Schaffer och Lill Lindfors, berättar Daniel Karlsson.

Sedan dess har livespelningarna också legat nere, men nu släpper alltså Daniel Karlsson en ny låt, som han lanserar på alla digitala plattformar imorgon, torsdag den 27 maj.

– Den är lite annorlunda än de låtar jag normalt sätt brukar göra, men samtidigt den som jag personligen också tycker är bäst, säger Daniel själv om låten som heter ”Stanna hos mig”.

Hoppas kunna bidra lokalt

Han hoppas också snart få spela den för publik när samhället förhoppningsvis öppnar upp lite mer i takt med att smittspridningen fortsätter neråt.

Under tiden fortsätter Daniel Karlsson att skriva låtar, både till sig själv och andra artister som Shirley Clamp och Arvingarna, varav de senare släppte en låt skriven av Daniel så sent som i höstas.

– Jag söker även en del andra jobb och har bland annat hört av mig till Delta här i Skärhamn och sagt att jag står till deras tjänst. Jag tänker och hoppas att min erfarenhet kan göra nån slags nytta i kulturlivet för kidsen eller liknande, så jag hoppas att de hör av sig.

Daniel Karlsson

Bor: Skärhamn sedan två år tillbaka. Uppvuxen i Norrahammar utanför Jönköping.

Ålder: Fyller 40 år den 31 augusti.

Familj: Sambon Malin, samt dottern Doris, 6 år, sonen Stellan, 2 år och hunden Kikki.

Gör när du inte skriver musik: ”Jag borde klippa häcken. De som inte vet var jag bor kan lätt gissa sig till det, för det är det där huset med häcken som borde ha klippts typ förra året...”

Det bästa med Tjörn: "Frågan är vad som inte är bra med Tjörn. Jag blev förälskad i ön redan första gången jag besökte den 2011 tillsammans med min flickvän som jag träffade då, hon är härifrån. Närheten till havet och klipporna gör mig fortfarande helt lyrisk. Vi har faktiskt själva också nästan lite havsutsikt från huset, ungefär som i Sällskapsresan, om man ställer sig på tå.”

Om livet som familjefar: ”Ja, jag ju har verkligen gått all in. Numera har jag både villa, hund och vovve, samt Ica-kort och studsmatta på gräsmattan. Men jag gillar det verkligen, även om det i bland känns som jag har fyra barn, eftersom de är i den ålder de är, så det är tur att vi också har svärföräldrarna så nära att vi kan få lite avlösning ibland för att ladda batterierna.”

Om eventuella bröllopsplaner: ”Jag kan väl säga så här, vi är förlovade och dottern har även en väldigt uttänkt plan. Hon har nämligen bestämt att hon ska vara ringbärare på mitt och hennes mammas bröllop medan hennes brorsa också fått en väldigt specifik uppgift. Han ska nämligen sköta belysningen på toaletten har hon bestämt, vad hon nu fått det ifrån. Men det kan ju förvisso vara en viktig uppgift det med, som jag också tror att han skulle fixa galant.