Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trafiksäkerheten vid Häggvallskolan har diskuterats i 30 år. Nu kan förbättringar vara på gång. Bild: Mattias Modéen
Trafiksäkerheten vid Häggvallskolan har diskuterats i 30 år. Nu kan förbättringar vara på gång. Bild: Mattias Modéen

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Efter 30 år: Nu ska trafikmiljön vid Häggvallskolan förbättras

Redan på 1990-talet fördes diskussioner om att trafikmiljön kring Häggvallskolan måste förbättras. Men det dröjde till 2021 innan politikerna kunde enas om vilka åtgärder som är viktigast att göra. Detta tack vare teckningar från skolbarn i årskurs 1.

Förslag för att förbättra trafikmiljön vid skolan lyftes för några månader sedan av Vänsterpartiets politiker Robert Bull. Det handlar om att förbättra situationen kring busshållplatsen på skolan och att infarten till Häggvallskolan ska bli säkrare. Men även om att göra en ordentlig övergång från gångbanan till den angränsande Ica-butiken.

Martina Gullbrandsson är lärare på Fridas Hage, som är en del av Häggvallskolan. Hon berättar att de elever som går i årskurs 1 på Fridas Hage i höstas gjorde teckningar när de jobbade med trafik och närmiljö kring skolan.

– Det var många av barnen som kom med synpunkter på trafikmiljön och hade väldigt bra förslag på förbättringar. Barnen tycker att det är läskigt att gå över vägen och läskigt att möta bilar som kör in på busshållplatsen vid skolan.

En av de alla de teckningar som visar vad barnen på Fridas Hage tycker om trafikmiljön vid skolan och vad som saknas. Bild: Årskurs 1 Fridas Hage
En av de alla de teckningar som visar vad barnen på Fridas Hage tycker om trafikmiljön vid skolan och vad som saknas. Bild: Årskurs 1 Fridas Hage

Uppstår situationer varje dag

Martina Gullbrandsson, som även är politiker för Kristdemokraterna, hade med sig några av teckningarna till torsdagskvällens fullmäktigemöte. Det gjorde att debatten om trafikmiljön tog fart.

– Jag ser dagligen hur det uppstår situationer kring skolan. Vi har inte råd att vänta med de här åtgärderna, priset riskerar att bli barns hälsa och liv, sa Martina Gullbrandsson.

En efter en tog sedan politikerna från de olika partierna ställning för de förslag som Robert Bull lyft fram och som även skolbarnen på Fridas Hage önskat.

Martina Siladje Thane från Miljöpartiet fyllde dessutom på med att det även borde ställas krav på belysning i området.

Förutom att personbilar kör in över busshållplatsen vid skolan och att det saknas en säker övergång från gångvägen mot Ica-butiken och pizzerian, finns även fler utmaningar med trafiken.

Tung trafik

Det kör mycket tung trafik i form av lastbilar genom vägrondellen, folk åker med sina bilar till återvinningsstationen för att lämna sopor och det finns även en tankstation för bilar som genererar mycket trafik alldeles nära skolan.

Martina Gullbrandsson är mycket nöjd med att trafikmiljön vid Häggvallskolan nu lyfts upp på dagordningen.

– Med det här beslutet signalerar vi att det är brådskande med de här åtgärderna.

Nästa steg blir att övertyga Trafikverket om att säkerhetsåtgärderna är viktiga att göra, eftersom det är de som är ansvarig väghållare.

Trafikverket har hittills valt att inte prioritera vägen.