Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Benita Nilsson lovar att driva frågan om ett aktivitetsbaserat stöd även för pensionärsföreningarna på Tjörn. Bild: Arkivbild
Benita Nilsson lovar att driva frågan om ett aktivitetsbaserat stöd även för pensionärsföreningarna på Tjörn. Bild: Arkivbild

Tack för att du läser Lokaltidningen STO

Efter pensionärernas protest: Bidragsreglerna kan ändras igen

Protesterna ser ut att ge resultat. Benita Nilsson, L, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, lovar att regelverket ska ses över igen.

– Jag kan förstå de invändningar som föreningen ger uttryck för och kommer att föreslå på nästa möte i nämnden att det här ändras. Jag tackar dem för deras skrivelse, säger hon.

Det innebär i så fall att samtliga fyra pensionärsföreningar på Tjörn kommer att erhålla ett aktivitetsbaserat deltagarstöd igen.

Läs mer: Pensionärer i protest mot nya bidragsregler.

”Kostnader vi får ta”

Kostnadsmässigt handlar det i runda tal om 50 000 kronor i ökade utgifter för kultur- och fritid.

– Men det är kostnader vi får ta. Det arbete som pensionärsföreningarna bedriver är precis vad vi behöver just nu, inte minst i de tider som råder.

Benita Nilsson menar att det inte funnits någon principiell diskussion kring de regelförändringar som det beslutades om i mars.

– Vi uppdaterade det här regelverket även förra året och då blev det ett skrivfel i det. Det ville vi rätta till med de förändringar vi gjorde på mötet i mars i år.

Har stor betydelse

Benita Nilsson är själv 70-plussare och pensionär och tycker att pensionärsföreningarnas engagemang med olika aktiviteter på Tjörn har stor betydelse, inte minst ur ett pandemiperspektiv.

– Jag har sedan ett par månader en lapp hemma i köket där det står från avveckling till utveckling. Det påminner mig om hur viktigt det är med de aktiviteter vi har i kommunen, inte minst inom kultur- och fritid som är det område jag är ansvarig för. Kanske är det pensionärerna som har haft det allra jobbigast under pandemin. Många har varit isolerade i över ett år och inte aktiverat sig så som man brukar och det är klart att de verksamheter som pensionärsföreningarna har betyder oerhört mycket och stärker.

Benita Nilsson fortsätter.

– Det är oerhört mycket som stannat av sedan pandemin kom. Vi behöver gödsla alla de verksamheter vi har för att få i gång dem ordentligt igen. Allt från pensionärernas verksamheter till idrott, friluftsliv, kultur och besöksnäring.

– Det fullkomligt glödde av verksamheter innan pandemin och nu har det blivit alldeles tyst. Många arrangemang har ställs in, även nu i sommar och mycket är på väg att avvecklas. Om detta fortsätter har vi snart ett katastrofläge och därför blev jag glad när den här skrivelsen kom in. Det visar vilket engagemang det finns.