Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Informationen om vad som gäller vid bokning av vaccination mot covid är otydlig, tycker de två pensionärsparen. Bild: Jacob Humlén
Informationen om vad som gäller vid bokning av vaccination mot covid är otydlig, tycker de två pensionärsparen. Bild: Jacob Humlén

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Förvirrat värre vid vaccinationsbokning

De följde direktiven på vårdcentralens hemsida och glada bokade de tid för en efterlängtad vaccination.
Men bara någon dag senare blev de uppringda och fick tiden avbokad, eftersom de inte var listade på vårdcentralen.
Nu efterlyser paren Rössberger och Henriksson tydligare regler.

Marie och Thomas Rössberger är folkbokförda i Bleket på Tjörn sedan flera år tillbaka. Gunilla och Hans Henriksson bor permanent på Klädesholmen. För någon vecka sedan blev det deras tur att få vaccin mot coronaviruset och de gick in på hemsidan för Närhälsans vårdcentral i Kållekärr, som är den geografiskt närmaste vårdcentralen.

– Där stod att är man stadigvarande på Tjörn och vistas en längre tid i kommunen så kan man bli vaccinerad på Tjörn, berättar Marie Rössberger.

Glasklart tyckte paren Rössberger och Henriksson och bokade in sig för vaccination.

Glädje blev besvikelse

Men glädjen i att ha fått en tid för vaccination förbyttes till besvikelse och irritation när de någon dag senare blev uppringda av vårdcentralen.

– De förklarade att man måste vara listad på vårdcentralen för att kunna bli vaccinerad där och tog bort tiden, säger Gunilla Henriksson.

Varken paret Rössberger eller paret Henriksson är listade i Kållekärr, utan har valt att fortsatt vara listade på den vårdcentral på de orter där de bodde tidigare.

– Visst, vi kanske har fallerat en del själva i och med det. Men man tycker att den information man får på hemsidan ska vara riktig, säger Marie Rössberger.

En sak som gjorde situationen ytterligare förvirrad är att det på regionens hemsida står att vaccinet fördelas utifrån andelen av befolkningen som är 65 år eller äldre.

– Jag tänkte att då kommer vaccinet hit till Tjörn, säger Marie Rössberger.

Ann-Sophie Lekander är chef på vårdcentralen Närhälsan i Kållekärr.
Ann-Sophie Lekander, vårdcentralchef på Närhälsan Tjörn, förklarar vad som gäller. Bild: Privat

Men så är det inte. Vaccinet kommer till den vårdcentral där man är listad, förklarar Ann-Sofie Lekander, chef för vårdcentralen på Närhälsan i Kållekärr.

– Varje vårdcentral i regionen får vaccin tilldelat utifrån hur många listade man har i de olika åldersspannen. Doserna som levereras till vårdcentralerna är beräknade utifrån det.

Förstår du att folk känner sig förvirrade kring vad som gäller?

– Informationen ändrar sig hela tiden och vi uppdaterar vår hemsida nästan varje dag. I början av vaccineringen ringde vi till exempel dem som var över 75 år. Nu har vi öppnat en webbokning och där kan vem som helst över 65 år boka in sig.

Ann-Sofie Lekander fortsätter.

– Bokningen känner inte av var man är listad och vi kan egentligen inte neka någon ett vaccin, men vi vädjar att man ska boka tid på den vårdcentral där man är listad eftersom vaccinet kommer dit. Annars kan det bli så att en vårdcentral får doser över, som i värsta fall måste slängas. Det kan också bli tvärtom att det inte finns tillräckligt med doser på en vårdcentral om många vill vaccinera sig där.

Tycker du att informationen om vad som gäller är otydlig?

– Om någon tycker att det är otydligt, så är det naturligtvis otydligt för dem.

Hur långt har ni kommit i vaccineringen på Kållekärr?

– Vi är i fas 2 nu och tar emot dem som är födda 1956 och tidigare. De ska i första hand boka in sig via webben, men det går i nödfall att ringa sitt vårdcentralsnummer och trycka 7, så ringer vi upp. Jag vädjar till alla att boka in sig på den vårdcentral där man är listad och gör sitt yttersta för det.

Vaccinering i fas 3, som inkluderar personer mellan 60 och 64 år samt riskgrupper mellan 18 och 64 år, beräknas inledas om ett par veckor.

Därefter inleds vaccination fas 4. Först ut är åldersgruppen 50 till 59 år.

Fotnot: Gunilla och Hans Henriksson blev tidigare i veckan vaccinerade i Kungälv där de bodde innan flytten till Tjörn. Gunilla fick vaccin på den vårdcentral där hon är listad. Hans på en annan vårdcentral i Kungälv.

Paret Rössberger har fått en tid för vaccin i nästa vecka. På vårdcentralen i Kållekärr.

Båda paren har anmält till Patientnämnden att information varit otydlig och motsägelsefull.