Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annika Kristensson var en av de som tog emot det franska tv-teamet på Dyrön. Bild: Privat/Pressbild
Annika Kristensson var en av de som tog emot det franska tv-teamet på Dyrön. Bild: Privat/Pressbild

Franskt filmteam fastnade för Dyrön – vill visa upp västkusten

En bilfri ö med spännande natur, där barnen åker båt till skolan och ett särskilt folk valt att bosätta sig. Kanske är det så fransmännen ser på Dyrön, som nu ska skildras i reseprogrammet Echappées Belles.

Den 28 april klev det lilla tv-teamet i land på Dyrön. Med bara en filmkamera, en drönare och en mobiltelefon hoppades de kunna fånga livet på västkusten.

De fastnade speciellt för hur man lever när man bor på en bilfri ö. Sedan kom de i kontakt med flera näringsprofiler på ön, och bland annat följde de med Annika Kristensson några timmar på jobbet på Gunnars båtturer.

– Det var inte första gången så jag börjar vänja mig vid att det kommer kameror då och då, men det som var roligt nu var att det kändes väldigt naturligt. Det var så lättsamt, säger Annika Kristensson.

Vill skildra verkligheten

Hon kör Lövö, båten som bland annat tar vissa öbors barn till skolan. På morgonen hoppade film-teamet på båten och skuggade en helt vanlig förmiddag.

– De följde bara med så de fick verkligen se verkligheten. I vanliga fall ska det tas om, roddas och regisseras. Och så ställde de roliga frågor, inte bara ”är det inte väldigt kallt på vintern?”.

Något som fascinerade extra mycket var hamnarna som båten stannade till vid. I Frankrike hade de varit en omöjlighet, med tanke på tidvattnet.

Hur barnen fick ta sig till skolan var också något väldigt annorlunda.

Visas på bästa sändningstid

– Det kanske är för att de är från Frankrike, men det var ju ovant att här får man bo var man vill i landet och har ändå rätt till skolskjuts.

Teamet kommer från det franska reseprogrammet Echappées Belles, och trots att de inte var så många är det ingen amatörmässig produktion. Enligt Ann-Charlotte Carlsson, kommunikations- och marknadschef på Turistrådet Västsverige, är tv-programmet ett populärt familjeprogram som visas på bästa sändningstid i både Frankrike och Schweiz.

– De ville ta del av vår livsstil i naturen och har varit väldigt inne på att just träffa lokala personer. Vi har varit involverade i vissa delar, men de ville inte ha några guider som berättade utan de ville hellre prata med de som bor på Dyrön.

”Vi är lite udda”

Förutom Dyrön besökte teamet också Pater Noster, Stockholms skärgård och även Dalsland och Skåne. Programmet är 90 minuter långt och kommer att visas i slutet av sommaren. Om det går att se i Sverige, via någon streamingtjänst, är oklart.

För Annika Kristensson är marknadsföring av Dyrön en del av jobbet. Hon hoppas att fler ska få upp ögonen för ön och komma dit, så fort det är säkert.

– Jag är väldigt stolt över platsen jag bor på. Det var roligt att få visa upp den och att det finns ett intresse för att vi är lite udda för resten av världen när vi bor som vi gör.

– Vi har haft både svenska och tyska filmteam här men det var inte alls lika enkelt och naturligt som det här, så det ska bli jätteintressant och se vad det blir av detta, säger Annika Kristensson.