Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Mikael Berglund
Bild: Mikael Berglund

Frias från mord på lastbilschaufför – döms för grovt rån

Den 27-årige rumänske man som åtalats, misstänkt för att ha mördat en polsk lastbilschaufför som hittades död på Tjörn 2013, frikänns nu från anklagelserna om mord. Däremot döms han till fyra och ett halvt års fängelse för inblandning i grovt rån.

Det var i februari 2013 som lastbilschauffören hittades mördad i en utbränd lastbil på Almön. Mordet ska ha begåtts för att komma åt lasten, som bestod av cirka tre ton koppartråd och över 300 kilogram aluminiumtråd till ett värde av drygt 200 000 kronor. Delar av godset från det stulna släpet hittades någon dag senare på en golfbana på Hisingen.

LÄS MER: Åtalas för mord – efter åtta år

En 27-årig man från Rumänien som åtalats, misstänkt för att vara delaktig i det åtta år gamla mordet på Tjörn, frikänns nu från anklagelserna om mord.

Enligt domen från Göteborgs tingsrätt, som meddelades under fredagsförmiddagen, anses det dock vara överbevisat att han tillsammans och i samförstånd med andra ska ha varit med och kapat och stulit lastbilen med släp från en rastplats söder om Falkenberg då den polske lastbilschauffören var på väg söderut.

Detta då han bland annat kunnat kopplats till i en silverfärgad spanskregistrerad bil som ska ha följt efter lastbilsekipaget, innan lastbilen ska ha kapats och föraren sedan mördats genom strypning, antingen på plats eller under färd vidare upp mot Göteborg och Tjörn, där lastbilen sedan ska ha satts i brand för att dölja mordet.

LÄS MER: Misstänkt nekar till all inblandning i rånmordet på Tjörn 2013

Avtjänade annat straff i Rumänien

Den 27-årige man som nu dömts häktades redan i juni 2020 i sin frånvaro sedan misstankarna mot honom stärkts. Detta efter att polis i ett internationellt samarbete lyckats identifiera handflate- och fingeravtryck på brottsplatsen kopplade till mannen och en europeisk arresteringsorder gått ut.

27-åringen avtjänade då ett längre fängelsestraff i Rumänien för ett annat brott, men lämnades i mitten av januari i år tillfälligt ut till Sverige för att kunna ställas till rätta för det åtta år gamla mordet i Myggenäs.

Har konsekvent nekat

Mannen har under den tid han suttit i svenskt häkte konsekvent nekat till all inblandning i rånmordet.

Göteborgs tingsrätt finner det dock bevisat att 27-åringen ska ha varit delaktig i det grova rånet. Det går dock enligt tingsrätten inte att bevisa att han medverkat i gärningen till att lastbilschauffören skulle dödas. Åtalet om mord ska därför ogillas.

Mannen döms förutom fängelsestraffet för grovt rån nu även till 20 års utvisning.