Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föräldrarna i STO har sagt sitt om förskolorna i kommunen. Bild: Andreas Olsson
Föräldrarna i STO har sagt sitt om förskolorna i kommunen. Bild: Andreas Olsson

Här är bästa förskolan – enligt föräldrarna

Nu har vårdnadshavare i Stenungsund och Tjörn fått tycka till om sina barns förskolor. Lokaltidningen har listan över de bästa – och sämsta – förskolorna.

De senaste fem åren har föräldrar och vårdnadshavare fått tycka till om sina barns förskolor, detta genom att svara på en enkät som Göteborgsregionen skickar ut årligen. Utifrån de svaren betygsätts sedan kommunernas förskoleverksamhet.

Stenungsund och Tjörn har deltagit och genom att värdera förskolan utifrån olika kriterier har man listat de bästa och sämsta förskolorna – enligt föräldrarna.

Toppar gör Förskolan Vilda Tilda i Ucklum med ett helhetsomdöme på 4,83 av 5, och Tjörns Montessori i Kyrkesund med 4,61.

Inga kommunala förskolor i topp

– Det är väldigt glädjande att föräldrarna ser det arbete vi lägger ner, att det märks. Vi har trygga och erfarna pedagoger och har det senaste året jobbat mycket med värdegrunden och kontakten mellan förskolan och hemmet, säger Anette Larsson, rektor på Vilda Tilda.

Ann-Chatrin W-Samuelsson är rektor på Tjörns Montessori och säger att det alltid är roligt att få goda resultat och när brukare är nöjda.

– Jag utgår från att föräldrarna som svarat på enkäten är väldigt nöjda och känner att det här är en bra miljö för barnen. Vi är en ganska liten enhet och jag utgår från att alla känner sig sedda, säger hon.

Föräldrarna upplever trivsel och trygghet

Vårdnadshavarna har fått svara på frågor om hur bra barnet trivs på förskolan och hur kommunikationen med pedagogerna fungerar. De har även fått ge ett helhetsomdöme genom att ange hur nöjd man är med sitt barns förskola och om man skulle rekommendera den till andra.

Värderingen görs på en skala från 1 till 5 där 5 är bästa betyg.

Påståendena mitt barn trivs på förskolan och mitt barn känner sig tryggt på förskolan är de enda där mer än hälften av vårdnadshavarna har gett högsta betyg i Stenungsund. På Tjörn har bara ”mitt barn trivs på förskolan” fått en femma av fler än hälften av de som svarade.

Utemiljön får lägst betyg

I båda kommunerna har påståendet mitt barns förskola har en utemiljö som är inspirerande och inbjudande fått lägst antal höga värderingar. I Stenungsund ligger även ”förskolan informerar om mål och innehåll i utbildningen” i botten.

Över 30 procent av de som svarat har i båda kommunerna sagt att de inte vet huruvida de ”upplever att mitt barn får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande.”

I Stenungsund deltog 676 vårdnadshavare i enkäten och på Tjörn 313. Det är 60 respektive 48 procent av de tillfrågade.