Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I takt med att nya krav ställs på hur ambulanserna är utrustade har de blivit allt större. Nu får de inte längre plats på färjan mot Åstol och Stora Dyrön. Bild: Eng Foto
I takt med att nya krav ställs på hur ambulanserna är utrustade har de blivit allt större. Nu får de inte längre plats på färjan mot Åstol och Stora Dyrön. Bild: Eng Foto

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Ingen lösning klar för sjukvården till öarna

Det är inte klart hur ambulanssjukvården ska fungera på Åstol och Stora Dyrön när ambulansen inte längre kan borda färjan.

– En förhoppning är att vi kan få till ett samarbetsavtal med Dyröns samhällsförening och räddningstjänsten i området. Men vi är inte där än, säger Tommy Claesson, ambulanschef på Kungälvs sjukhus och ansvarig för ambulansstationen på Tjörn.

Han förklarar varför de nya ambulanserna är större.

– Det har kommit nya krav på utrustning i bilarna. Då blir de helt enkelt både större och tyngre.

Läs mer: Snart kan ingen ambulans nå skärgårdsöarna.

Läs mer: Ny färja tidigast 2024.

Läs mer: Tjörn vill inte betala för en ny färja.

Men hur ska man lösa ambulanssjukvården på öarna? Blir det helikopter eller ambulansbåt som gäller i framtiden?

– Vi har ingen ambulansbåt och en helikopter kan inte åka på alla uppdrag, eftersom vi bara har en helikopter i regionen.

Hur löser man ambulanssjukvården då?

– Det finns en gammal ambulans på Dyrön som har viss utrustning. På Åstol har man en delvis hemmabyggd vagn. Vi hoppas hitta samarbeten runt detta.

Men blir inte servicen sämre med en sådan lösning?

– Det finns en risk för det, men det är inget som vi kan påverka. Vi har ett upphandlingsförfarande där det ställs vissa krav på bilarna och vi måste följa det.

Tommy Claesson berättar att en majoritet av öarna i Bohusläns skärgård sedan tidigare inte kan få någon ambulans utskickad i händelse av sjukdom.

– Så har det varit på exempelvis både Kosteröarna och Käringön i många år. Det har inte funnits någon personfärja som kan ta ett ambulansfordon.

Anser du att det behövs en ny färja till Åstol och Stora Dyrön?

– Ja, på sikt är det enda lösningen. Våra bilar kommer inte att bli mindre och lättare i framtiden, utan tvärtom. Det går ju inte heller att få ut någon brandbil om det börjar brinna.