Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Måtten avvek, nu får företaget betala. Köket på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Arkivbild/Laila Ekstedt
Måtten avvek, nu får företaget betala. Köket på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Arkivbild/Laila Ekstedt

Köket var 20 mm för kort – kvinna får 143 000 i ersättning

När köket var färdigbyggt upptäckte kvinnan att det var för kort. Bänkskivan stack ut, och det gjorde vitvarorna också. Nu rekommenderar Allmänna reklamationsnämnden att kvinnan får ersättning för de två centimeterna – med 143 000 kronor.

En kvinna från Tjörn beställde ett nytt kök från ett företag, och när stommarna kom var det ett annat företag som installerade köket åt henne. Allt var frid och fröjd tills vitvarorna till det nya köket kom och sattes in. Då blev det uppenbart att köket inte hade standardmått.

Skåpen hade integrerade luckor. Istället för att de monteras utanpå stommarna fästes de inuti, vilket gjorde att köket blev två centimeter för grunt.

Vitvarorna stack ut 20 mm

Bänkskivan blev för djup och stack ut, precis som diskmaskin och kylskåp. Nu har kvinnan begärt ersättning från de båda företagen som levererat och installerat köket.

Allmänna reklamationsnämnden, Arn, har tittat på fallet och kommit fram till att skåpens mått avviker från standard, och att det inte framgår på de ritningar som köksleverantören skickat med. De anser inte att de som installerade köket hade någon anledning att anta att måtten var ovanliga, och eftersom vitvarorna sattes in först efteråt kunde de heller inte reagera på att de stack ut.

Köket bör åtgärdas

Däremot anser Arn att köksleverantören borde informerat tydligare om de ovanligt måtten och att det borde framgått i monteringsanvisningarna.

De rekommenderar nu företaget 2 x Kök AB att ansvara för felet, och antingen montera om det två centimeter från väggen, eller betala kvinnan 143 000 kronor så att någon annan kan göra det.