Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kor under Spjärr Gårds tidigare kosläpp. Foto: Annika Sahlin Ottosson Bild: Annika Sahlin
Kor under Spjärr Gårds tidigare kosläpp. Foto: Annika Sahlin Ottosson Bild: Annika Sahlin

Kor dog när de träffades av blixten

Förra veckans blixtoväder drabbade bland annat djuren på Spjärr Gård där tre kor och en kalv blev träffade och dog. Gårdens ägare Christopher Gerhardsson har aldrig tidigare varit med om något liknande.

Mellan tisdag och onsdag förra veckan drabbade ett kraftigt åskoväder bland annat Södra Bohuslän. På Tjörn och Spjärr Gård slog blixten bland annat ned i tre kor och en kalv.

– Jag har pratat med försäkringsbolaget och de sa att de är med om sådana här fall varje år runt om i Sverige. Jag har aldrig hört om det på Tjörn innan, kanske något enstaka djur. Men inte så många på en gång, säger Christopher Gerhardsson.

Christopher berättar att det tog två dygn innan de hittade de avlidna djuren. Hagen är stor och kuperad med mycket berg, buskar och träd vilket gör att den tar lång tid att genomsöka. Blixten hade även slagit ner i staketet vilket gjorde att de försvunna korna först misstänktes hade rymt under den chockartade händelsen.

– Det första man tror är ju inte att de har blivit ihjälslagna av blixten, konstaterar Christopher Gerhardsson.

De andra djuren i hagen verkade inte ha farit illa av händelsen utan åter gick snabbt till sina vanliga beteendemönster. Med runt hundra djur i sju olika hagar förklarar Christopher att det kan vara svårt att skydda dem mot blixtnedslag.

– Det är klart du kan samla in alla djur men åskovädren kan komma plötsligt, berättar Christopher och tillägger att med djuren spridda i olika hagar blir det svårt för honom att få alla under tak när blixten väl slår till.