Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En majoritet av partierna på Tjörn säger definitivt nej till förslaget om att avveckla alla mindre skolor och skapa två storskolor. Bild: Stefan Bennhage
En majoritet av partierna på Tjörn säger definitivt nej till förslaget om att avveckla alla mindre skolor och skapa två storskolor. Bild: Stefan Bennhage

Majoritet på Tjörn säger nej till storskolor

En majoritet av partierna på Tjörn säger definitivt nej till förslaget om att avveckla alla mindre skolor och skapa två storskolor på Tjörn för alla elever mellan förskola och nionde klass. Kritiken är också stark mot att förslaget överhuvudtaget utretts.

Det var i förra veckan som förslaget dök upp på sittande möte med kommunstyrelsens arbetsutskott att man skulle utreda möjligheten till två stora skolor för alla elever på hela Tjörn; en vid Röavallen i Skärhamn och en i Häggvall. Dit skulle elever från förskoleklass till niondeklass slussas och skolorna skulle få mellan 900 och 1200 elever i en framtida utveckling. Till detta lades också ett förslag om ett nytt kulturhus i Skärhamn, en hett omstridd fråga.

Förslaget hade tidigare inte varit uppe överhuvudtaget och skulle innebära att nuvarande låg- och mellanstadieskolorna i Myggenäs, Skärhamn, Rönnäng och Kållekärr lades ned liksom Bleketskolans högstadium. På Myggenäs och i Skärhamn skulle man istället satsa på stora förskolor med mellan tio och tolv avdelningar för att kunna täcka platsbristen.

Förslaget skulle kosta mellan 900 miljoner och 1,1 miljarder att genomföra.

Det här förslaget kom som en fullständig överraskning för politikerna och en rundringning till de politiska partierna visar att kritiken är stark och massiv mot hela idén. Det man främst vänder sig mot är att man skulle skjutsa runt 6–8-åringar till storskolor i andra delar av kommunen men kritiken mot kulturhusidén är också stark.

Många partier ska nu ha medlemsmöten för att lyssna av medlemmarnas åsikter om skolstrukturen men klart är redan nu att det i dagsläget finns en kraftig majoritet mot hela idén. Starka föräldragrupper är också emot att flytta runt elever på lågstadiet. Det är egentligen bara Moderaterna som är mer positiva till det hela.

Bo Bertelsen (M). Bild: Lasse Andrée
Bo Bertelsen (M). Bild: Lasse Andrée

– Vi tycker kanske att det ändå är ett intressant förslag. Vi ser inga jättelika nackdelar med detta men däremot en hel del fördelar. Men hur partiet slutligen ställer sig vet jag inte än, säger Bo Bertelsen, ledande företrädare för partiet.

Gunnemar Olsson (L). Bild: Maria Johannessen
Gunnemar Olsson (L). Bild: Maria Johannessen

Liberalerna har fortfarande inte sagt något alls om förslaget. Gunnemar Olsson, ordförande i utbildningsnämnden, berättar att partiet de närmaste dagarna ska ha ett stormöte där man ska ta ställning:

– Vi har ingen aning om vad våra medlemmar tycker om det här, förklarar han.

Miljöpartiet har inte heller något svar och Tanja Siladji Dahne menar att ett medlemsmöte får ge slutligt svar. Flera av partiets ledande företrädare är dock sedan tidigare skeptiska till storskolor av detta slag.

Vare sig gruppen Björn på Tjörn, Vänsterpartiet, Centerpartiet eller Kristdemokraterna är positiva till förslaget och Socialdemokraterna, Tjörnpartiet och Sverigedemokraterna är direkt negativa.

S, Björn på Tjörn och KD gjorde på måndagskvällen ett gemensamt uttalande där partierna förklarar att man står fast vid förslaget om två nav, ett med Häggvallskolan som bas och ett med Bleketskolan och att alla de mindre skolorna för lågstadiet ska vara kvar som idag.

– Vi kommer aldrig att acceptera det här förslaget och vi undrar faktiskt varifrån det kommer, säger Thord Jansson, gruppledare för SD.

– Vi kan inte flytta runt sju- och åttaåringar till storskolor i kommunen. Förslaget har säkert en del fördelar men samlat tror jag att problemen är större än fördelarna. Sedan undrar vi också vem som har delat ut det här uppdraget till utredarna, säger Georg Strömbom (C).

LÄS MER: Nya förslaget: Lägg ned fem skolor på Tjörn

Det finns redan idag – om partierna står fast vid sina ståndpunkter – minst 24 eller 27 mandat mot förslaget, detta av totalt 41 mandat i fullmäktige.

– Jag har läst om förslaget och är personligen oerhört tveksam. Men partiet har ännu inte diskuterat det hela, säger Thomas Collberg (V) ledamot av fullmäktige och samma sak säger V:s gruppledare Alma Sibrian.

Socialdemokraterna, fullmäktiges största parti, säger nej till alltsammans:

– En fullkomligt korkad idé som vi helt sätter oss emot. Vi har jobbat i flera år för vettiga lösningar och så kommer detta. Vi undrar liksom många andra varifrån hela idén kommer. Det här har aldrig funnits med i någon skolutredning tidigare, säger gruppledaren Rosalie Sanyang (S).

En majoritet av partierna reagerar också starkt mot att Bleketskolan skulle avvecklas helt och hållet:

– Vi vill ju definitivt ha Bleketskolan kvar. Vi tycker det verkar konstigt att flytta runt elever på det sätt som här föreslagits, säger KD.s gruppledare Magne Hallberg.