Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På 17 år har Rosa Berntssons träd växt från frö till närmare åtta meter. Men bara två gånger har det blommat. Bild: Privat
På 17 år har Rosa Berntssons träd växt från frö till närmare åtta meter. Men bara två gånger har det blommat. Bild: Privat

Nu blommar indianträdet – för andra gången på 17 år

När knopparna dök upp på trädet, lagom till Rosa Berntssons 75-årsdag, jublade hon. Nu står det ovanliga trädet än en gång i blom i trädgården på Tjörn.

För 17 år sedan fick Rosa Berntsson en liten kruka med ett nyplanterat frö. Hon skulle ställa det skuggigt i trädgården var instruktionerna, och sätta en plastpåse över. 15 år senare hade trädet växt sig stort, men fortfarande aldrig blommat.

Nu har de vita blommorna precis slagit ut för andra gången någonsin.

– Den dagen jag fick se första knoppen så jublade jag. Det var en riktigt upplevelse att få se det blomma, säger Rosa Berntsson.

Växte och växte, men blommade aldrig

Det var när hon läste på folkhögskolan i Värmland som hon kom i kontakt med och blev mycket god vän med en av sina lärare och hans fru. De var jämnåriga och något år efter examen, när Rosa fyllde jämnt, kom de ner till Tjörn för att hälsa på.

– Då hade de med sig krukan. Det var ett Indianträd sa hon. Och rätt vad det var så kom det en liten planta. Under första året fick jag plantera om den tre gånger, för den blev större och större.

Första gången trädet blommade var 2019, när det 15 år gammalt. Bild: Privat
Första gången trädet blommade var 2019, när det 15 år gammalt. Bild: Privat

På vintrarna tog Rosa in trädet, för att skydda det, och på somrarna fortsatte det växa. Efter tio år fick hon nog av släpandet och planterade det i trädgården.

– Nu är det 17 år sedan och för två år sedan, på min 75-årsdag, blommade det för första gången. Det var så vackert.

Mystiskt, okänt och mycket vackert

Nu är trädet närmare åtta meter högt. Varför det blommar så sällan, om det egentligen heter något annat eller var trädet kommer ifrån vet inte Rosa. Men eftersom att bladen dyker upp först i juni är hon säker på att det från början hörde hemma i ett varmare klimat.

Att det nu blommar igen, för andra gången, tycker hon är fantastiskt roligt.

– Jag tänker på den här lilla krukan jag fick då, och vad det är idag. Man kan nog få allt till att växa om man bara vill.