Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett nytt radikalt förslag har presenterats av Tjörns skolutredare. Bild: Stefan Bennhage
Ett nytt radikalt förslag har presenterats av Tjörns skolutredare. Bild: Stefan Bennhage

Nya förslaget: Lägg ned fem skolor på Tjörn

Lägg ned fem skolor på Tjörn och satsa på två storskolor med mellan 900 och 1200 elever i varje skola, en på östra Tjörn och en på västra. Det här radikala förslaget har presenterats av Tjörns skolutredare.

Skolutredarna hade fem olika förslag att ta ställning till men skakade istället fram också ett sjätte förslag som skulle innebära en dramatisk ändring av hela skolstrukturen på Tjörn. Utredarna blandar här också in både näringsliv, turism socialförvalting och kultur-fritidsförvaltning i förslaget och man föreslår dessutom ett kulturhus i kommunen.

Förslaget som presenterades vid sittande bord för politikerna i torsdags skulle innebära att alla låg- och mellanstadieskolor i Myggenäs, Kållekärr, Rönnäng och Skärhamn avvecklades helt och att man istället byggde ut eller utnyttjade dessa lokaler till stora förskolor med över tio avdelningar på ett par platser. Dessutom skulle man också kunna utnyttja skollokalerna till bland annat kultur- och fritidsverksamhet av olika slag. Tomter för nuvarande förskolor som man då ska avveckla kan användas för att bygga bostäder, något som det är stor brist på i kommunen.

Dessutom föreslås Bleketskolan – den stora stridsfrågan – helt avvecklas eftersom den är dyrare att bygga om än att bygga en helt ny skola.

Den stora skolan på östra Tjörn skulle ligga på Häggvall/Fridas Hage och här behövs betydande utbyggnad. På västra sidan av Tjörn skulle den nya storskolan byggas vid Röavallen i Skärhamn. Dessa bägge skolor skulle alltså ta hand om alla elever på Tjörn från förskoleklass till nionde klass.

– Det här var ett överraskande förslag som de flesta inte väntat sig. Vi ska nu diskutera de olika skolförslagen vid olika nämndmöten den närmaste tiden innan det är dags för beslut om inriktningen. Det beslutet kommer nog att behöva tas tämligen omgående men sedan tar allt detta naturligtvis tid, konstaterar Gunnemar Olsson (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Utredarna har också räknat på ekonomin för detta nya och radikala förslag och investeringsnivån för alltsammans ligger på drygt 1,1 miljarder. Ett något billigare alternativ handlar om drygt 960 miljoner. Det är det dyraste alternativet av alla som presenterats men samtidigt ligger andra alternativ på mellan 680 och 900 miljoner. Behåller man dagens skolstruktur behövs ändå över 600 miljoner för att rusta upp och bygga ut olika skolor på Tjörn enligt utredarna.

Andra förvaltningar är också inblandade i det stora projektet. Socialförvaltningen har massor av verksamhet runt Kållekärr och skulle enligt förslaget samla sina verksamheter i Kållekärrs skola och kulturverksamheten skulle få två utvidgade verksamheter på östra Tjörn och i Skärhamn. Utredarna menar att det här förslaget ger ökat bostadsbyggande och blir effektivare. Man tror också att rekrytering av personal blir lättare och att man kan samutnyttja lokaler. Hyreskostnaderna för hela verksamheten under ett år ligger på cirka 90 miljoner och massor av andra lokaler kan avvecklas. De nya storskolorna skulle få 900-1200 elever och tomtmark frigörs på flera orter för att bygga bostäder, bland annat i Myggenäs och Skärhamn.

– Nu får vi se vad man orkar med och hur man ställer sig politiskt till detta förslag. Det lär vi få reda på de närmaste veckorna, säger Gunnemar Olsson (L).

Ett parti som redan gör tummen ned är lokala Tjörnpartiet.

– Ett fullkomligt idiotiskt förslag. Vi vill ha en oförändrad skolstruktur som idag och vad gäller lokalkostnader och underhåll är det faktiskt bostadsbolaget som har ansvaret för detta, inte kommunen. Det är bolaget som äger skollokalerna och som då ska hållas i acceptabelt skick. Vi kommer att säga blankt nej till det här, säger gruppledaren Gert Kjellberg.