Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Knut Lake och Charlotte Warnhammar jobbade långt in på torsdagskvällen inför öppningen av golfrestaurangen på långfredagen. Bild: Privat
Knut Lake och Charlotte Warnhammar jobbade långt in på torsdagskvällen inför öppningen av golfrestaurangen på långfredagen. Bild: Privat

Nya golfkrögaren på Tjörn förberedde inför premiärdagen

I morgon, långfredag öppnar Tjörns golfrestaurang i ny regi. Men för nye krögaren Knut Lake blev det även långtorsdag då han och restaurangteamet förberedde inför premiärdagen.

– Vi står här just nu och rör i grytorna och kokar fond och olika sås på spisen, samtidigt som vi gör vaniljglass och bakar bröd. Det kommer helt klart bli en väldigt lång dag även i dag och inte bara i morgon, säger Knut Lake med ett skratt när Lokaltidningen STO når honom via telefon, sent på skärtorsdagseftermiddagen.

42-årige Orustbon Knut Lake har ett drygt 20-årigt förflutet som kock och krögare i bland annat Oslo.

– Jag flyttade hem igen till Henån för tre år sedan efter 16 år i Norge där jag de senaste tio åren drivit fem restauranger, men nu sålt alla utom en som jag numera sköter mer administrativt, berättar han.

Ser bara möjligheter

När möjligheten att ta över golfrestaurangen på Tjörn dök upp under senhösten förra året slog Knut Lake till.

– Det kändes som ett ypperligt tillfälle. Det känns nästan förmätet att säga det så här i pandemitid då många inom branschen kämpar, men jag ser bara möjligheter. Fler än någonsin har det senaste året letat sig hit för att spela golf, men jag hoppas förstås även att andra nu ska hitta hit för att njuta av en god middag.

– Personligen känns det också spännande att få vistas i den här miljön, som är helt annorlunda än den jag jobbat i de senaste åren. Då handlade det ju mer om att maximera storstadsliv, här är det mer fågelkvitter och golfpeggar som flyger i luften, fortsätter Knut Lake med ett nytt skratt.

Gästspel av kända kockar

Knut har också flera idéer för framtiden med bland annat gästspel av kända kockar.

– I juni kommer till exempel Håkan Thörnström hit för att laga mat och i augusti får restaurangen besök av Jonas Lagerström, som vann förra årets upplaga av Kockarnas kamp, berättar han.

För den som vill handla med sig en helgkasse mat hem från restaurangen går även det bra.

– Vi kommer att erbjuda helgkassar med två förrätter, respektive varmrätter och en dessert. Beställarna får sedan med sig instruktioner hur dessa ska anrättas och värmas i exempelvis rätt temperatur i ugnen.

Aldrig haft tid för golf

Knut Lake hoppas att både närboende och utflyktssugna från kranskommunerna ska hitta till golfrestaurangen.

– Det behöver ju inte vara så att man själv är medlem här, utan bara vill komma hit för att käka gott tillsammans på coronasäkrat avstånd, för lokalerna är så pass stora, så det är inga problem, säger han.

Spelar du själv golf förresten?

– Nej, jag har faktiskt aldrig haft tid. Men det kanske är dags att ge det en chans nu när jag inte flänger lika mycket och dragit ned på arbetstempot lite.