Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjörns kommun måste gräva på nytt i Skärhamnsområdet på grund av bristfällig dokumentation när nya ledningar lades ner 2012. Bild: Arkivbild
Tjörns kommun måste gräva på nytt i Skärhamnsområdet på grund av bristfällig dokumentation när nya ledningar lades ner 2012. Bild: Arkivbild

Nya miljonkostnader för VA-utbyggnad på Tjörn

Det tillkommer nya miljonkostnader för att bygga ut VA-nätet på Tjörn. Detta sedan det uppdagats att det saknas dokumentation om vilka gamla ledningar i Skärhamn som fortfarande är påkopplade mot det nya nätet.

– Den dokumentation som gjordes efter att den nya ledningen lades 2012 blev tyvärr inte fulländad, konstaterar Lars Carlsson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Varför det inte gjordes ordentligt kan han inte svara på.

– Den frågan bör ställas till de som jobbade med detta då, säger han.

Situationen innebär hur som helst att när VA-utbyggnaden ska fortsätta i områden närmast Skärhamn, så måste det göras extra grävarbeten för att dels ta reda på vilka gamla ledningar som ännu används och dels för att få veta var kopplingarna och ventilerna mellan ledningarna finns. Det är ett krävande arbete.

I ett första steg ska kommunen nysta upp hur ledningsnätet ser ut i området mellan Skärhamn och Stockevik. Detta måste göras för att man ska kunna ta beslut om vilka ledningar som ska kopplas bort och vilka som ska vara kvar.

Hur mycket merarbetet kostar vill inte Lars Carlsson sia om.

– Förvaltningen har fått i uppgift att ta fram de kostnaderna och återkomma med de ekonomiska kalkylerna för projektet, säger han.

Enligt uppgifter till Lokaltidningen STO handlar det dock om kostnader på minst ett par miljoner kronor.

Tjörns kommun står inför stora investeringar och utbyggnader av VA-nätet de kommande åren. Över 300 miljoner kronor satsas fram till och med år 2025.