Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Påfågeln Indira har kommit hem till Emily Bratt igen. Bild: Privat/Lotta Hohner
Påfågeln Indira har kommit hem till Emily Bratt igen. Bild: Privat/Lotta Hohner

Påfågeln Indira hittade hem – tack vare Lokaltidningens efterlysning

I flera dagar var den ovanliga fågeln försvunnen från sin matte Emily Bratt, på Tjörn. Nu har hon hittat hem igen, med lite hjälp av en efterlysning och ett hjälpsamt par.

I onsdags gav sig den vita påfågelhönan Indira av på upptäcktsfärd. Hon lämnade då sitt hem i Svanvik på Tjörn, och sin ägare Emily Bratt, som gjorde en efterlysning.

Eftersom Indira är en höna har hon inte de stora färgglada stjärtfjädrarna som påfågeltuppar har. Indira är helt vit och därmed ett lätt byte för eventuella rovdjur.

På kvällen syntes fågeln till i Hjälteby och Emily Bratt gav sig ut för att leta, men hittade ingen Indira. Efter flera dagar med ihärdigt regnoväder var hon nära att ge upp, när telefonen ringde på söndagsmorgonen.

– Det kändes ju smått overkligt, det trodde vi aldrig, säger hon.

Hittades tack vare efterlysningen

Ett par hade sett fågeln, och den hade sovit över i deras ek. På morgonen hade hon flugit ner och börjat promenera iväg. Men Emily Bratt hittade henne och kunde fånga in henne.

– Då var hon vid andra sidan 169an, vid Egnahemsfabriken ungefär. Så det var väldigt långt bort, säger hon och fortsätter.

– Hon var inte så fräsch, inte i så gott skick. Hon var helt genomblöt och de är ju lite känsliga för det, och väldigt känsliga om de skulle åka på något.

Paret som ringde hade sett Emily Bratts efterlysning i Lokaltidningen, och kände igen påfågeln.

LÄS MER: Ovanlig vit påfågel försvunnen på Tjörn

– Jag är otroligt lycklig och tacksam för att de såg efterlysningen och hörde av sig. Och för att de var så omtänksamma.

Hoppas hon ska hålla sig hemmavid

Nu har Indira varit hemma och vilat upp sig några dagar och Emily Bratt tycker att fågeln är vid gott mod. Hittills har hon fått vara isolerad inomhus, men kan förhoppningsvis komma ut till de andra fåglarna snart, när hon blivit stark igen.

Om hon då kommer hålla sig hemma är dock en annan fråga.

– Hon har en tendens att vandra iväg, men då har jag upptäckt det och föst henne tillrätta. Men ibland måste man också låta dem gå och skrota, för vet de var de bor ska de komma hem.