Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var i tisdags som en elev i yngre tonåren ska ha blivit hotad, slagen och dragen i håret av fyra andra elever på en skoltoalett på Häggvallskolan. Eleven ska också ha blivit tvingad att doppa sig i toalettstolen. Bilden på toaletten är en genrebild. Bild: Arkivbilder
Det var i tisdags som en elev i yngre tonåren ska ha blivit hotad, slagen och dragen i håret av fyra andra elever på en skoltoalett på Häggvallskolan. Eleven ska också ha blivit tvingad att doppa sig i toalettstolen. Bilden på toaletten är en genrebild. Bild: Arkivbilder

Pappans kritik efter toaförnedringen: ”Varför ringde ingen?”

Pappan till eleven som ska ha blivit hotad, slagen och tvingad att doppa sig i en toalett på Häggvallskolan är starkt kritisk till att ingen från skolan ringde vare sig honom eller mamman efter händelsen.

Det var i tisdags som en elev i yngre tonåren ska ha blivit hotad, slagen och dragen i håret av fyra andra elever på en av skolans toaletter. Eleven ska också ha blivit tvingad att doppa sig i toalettstolen.

LÄS MER: Elev tvingades doppa sig i skoltoalett

Pappan till eleven som utsattes fick under tisdagseftermiddagen reda på händelsen via ett sms från sin före detta.

– Hon hade ringt mig redan vid lunchtid, men jag hade inte möjligt att svara och då skickade hon ett mess i stället där hon skrev att hon blivit kontaktad av polis om att vårt barn skulle ha blivit misshandlad i skolan, berättar han.

Ingen hörde av sig

Ingen från skolan hörde dock av sig till föräldrarna efter händelsen som ska ha inträffat vid 09-tiden på morgonen.

– Jag blev ju helt skogstokig när jag fick reda på detta och försökte sedan ringa både rektor, kurator och mentor på skolan efter att ha kastat mig hem på cykel från jobbet, berättar pappan.

– Jag överdriver inte, men inom loppet av fem timmar hade jag ringt 105 samtal, varav 15-20 till rektorn och 13 till kuratorn. Men trots att jag lämnade meddelande på telefonsvararen ringde ingen tillbaka.

Film på sociala medier

Övriga samtal ringde pappan bland annat till föräldrar till de barn som ska ha varit inblandade i händelsen. Detta efter att fått reda på att det även cirkulerade en film på sociala medier där toaförnedringen dokumenterats.

– När jag fått reda på det så blev jag om möjligt ännu mer tokig, för jag förstod ju att jag inte hade mycket tid på mig.

Med hjälp av alla föräldrar utom en lyckades han sedan också få barnen att radera filmen de hade i sina egna telefoner.

– Enligt uppgifter jag fått till mig har skolan sedan även varit i kontakt med dessa föräldrar för att kräva in filmen, som bevismaterial i den polisanmälan som gjorts om händelsen. Men det märkliga är ju att ingen då fortfarande hade hört av sig till oss och berättat om vare sig om det som skett eller filmen, säger pappan.

”Lögn och förbannad dikt”

Först på eftermiddagen dagen därpå lyckades han etablera kontakt med rektorn på skolan.

– Hon svarade då att det fick gå fort, för hon var på väg till ett viktigt möte. Men så pratade vi väl i alla fall en kvart, då hon först försökte gömma sig bakom att hon inte visste så mycket om händelsen, utan att det nu var överlämnat till polis för utredning, berättar pappan.

– Men sedan kröp det ju fram att hon visst kände till vad som hänt och att filmen fanns, så allt hon sa var ju bara lögn och förbannad dikt, säger pappan.

Gjort upp en plan

Först under torsdagseftermiddagen kontaktades sedan mamman till eleven om att man gjort upp en plan för hur man ska skydda eleven från fortsatta trakasserier.

– Men det är ju så dags nu, nu är ju skadan redan skedd och jag kan fortfarande inte förstå varför ingen ringde upp oss direkt när detta hände. Jag saknar faktiskt ord, säger pappan, som även varit i kontakt med förvaltningschefen för barn och utbildning i Tjörns kommun.

– Men även hon gömmer sig bakom sekretess och pågående polisutredning. Hon tyckte jag skulle kontakta Skolinspektionen om jag inte var nöjd, men min tanke nu är snarare att JO-anmäla rektorn, eftersom hon är en tjänsteman som enligt min mening begått ett tjänstefel. Dessutom slutar hon snart som rektor och då vet jag inte vad det tjänar till att göra en anmälan till Skolinspektionen.

Svarar via mejl

Rektorn för skolan har inte velat kommentera händelsen för Lokaltidningen STO men låter i ett mejl meddela att ”vi har lagt den information vi kan ge, till alla vårdnadshavare via Unikum. Jag kan inte ge mer info i ärendet”.

På frågan om hon inte vill bemöta kritiken som framförts svarar hon att man från skolans sida naturligtvis ser jätteallvarligt på händelsen och att ”vi givetvis kommer att vara behjälpliga i polisutredningen på alla sätt vi kan”.

”Avseende övriga frågor i ärendet behöver vi fortsatt hänvisa till ärendets sekretess då det är ett individärende där det ju dessutom pågår en polisutredning”, skriver rektorn vidare.