Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SPF Seniorerna Tjörnveteranerna har närmare 450 medlemmar och en bred repertoar av aktiviteter. Bild: Mattias Modéen
SPF Seniorerna Tjörnveteranerna har närmare 450 medlemmar och en bred repertoar av aktiviteter. Bild: Mattias Modéen

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Pensionärsprotest mot nya bidragsregler

För några veckor sedan beslutade kultur- och fritidsnämnden på Tjörn om nya regler för bidrag till föreningar. Pensionärer menar att reglerna blir orättvisa.

Den förändring som kultur- och fritidsnämnden beslutat om innebär, enligt SPF Seniorerna Tjörnveteranerna, i praktiken att pensionärsföreningar får ett mindre stöd än idrotts- och friluftsföreningarna.

Tidigare var regeln att ”för varje deltagare som är skriven på Tjörn får föreningen 5 kronor per aktivitet”.

Det har nu ändrats till att istället vara ”för varje medlem som är skriven på Tjörn får föreningen 5 kronor per år”.

Ett halverat stöd

– Det här innebär att vårt stöd halveras, säger Margareta Andersson, ordförande i SPF Seniorerna Tjörnveteranerna.

Det vänder man sig nu emot och kräver att reglerna ändras så att även pensionärsföreningar erhåller ett aktivitetsbaserat deltagarstöd, på samma sätt som idrotts- och friluftsföreningarna.

Med en vision om att vara en ”åretruntlevande ö för livets alla faser” borde Tjörns kommun se att det även inkluderar att stimulera pensionärsföreningars verksamheter, skriver SPF Seniorerna Tjörnveteranerna i ett brev ställt till kommunens kultur- och fritidsnämnd.

Margareta Andersson är ordförande i SPF Seniorerna Tjörnveteranerna, som efterlyser mer rättvisa bidragsregler. Bild: Tony Balogh
Margareta Andersson är ordförande i SPF Seniorerna Tjörnveteranerna, som efterlyser mer rättvisa bidragsregler. Bild: Tony Balogh

Föreningen fortsätter.

”Bidragen ger möjlighet för ideella föreningar att till rimliga deltagaravgifter stimulera Tjörnborna till aktivitet, hälsa och social gemenskap”.

450 medlemmar

SPF Seniorerna Tjörnveteranerna har närmare 450 medlemmar och ett varierat programutbud med allt från kulturhistoriska promenader, boule, mattcurling och bordtennis till studiecirklar och kulturarrangemang av olika slag.

– Ett normalår har vi mellan 2500 och 3000 deltagartillfällen. Det här är tillfällen som enligt de beslutade bidragsreglerna inte skulle ge någon aktivitetsbaserad ersättning, säger Margareta Andersson.

Sammantaget innebär det att föreningen med de nya reglerna tappar ungefär halva stödet.

– Jag tycker det är viktigt att principen ska vara lika för alla och jag undrar vad beslutet grundar sig på. Har det funnits någon principiell diskussion i nämnden om att hantera pensionärsföreningar på ett annorlunda sätt än andra föreningar, innan man tagit det här beslutet?