Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Jedborg, till vänster som ansvarig officer för en sjukvårdsutbildningsinsats för stridande soldater i Ukraina. Till höger som frivillig pensionär på vårdcentralen i Kållekärr.  Bild: Privat
Ulf Jedborg, till vänster som ansvarig officer för en sjukvårdsutbildningsinsats för stridande soldater i Ukraina. Till höger som frivillig pensionär på vårdcentralen i Kållekärr. Bild: Privat

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Pensionerad officer vaccinerar hundratals Tjörnbor

Han har haft flera höga poster som officer i försvarsmakten och jobbat som ansvarig för sjukvårdsutbildningar för stridande soldater. Nu står pensionerade Ulf Jedborg på vårdcentralen och vaccinerar Tjörnbor.

Efter 43 år som officer i försvarsmakten gick Ulf Jedborg från Tjörn i pension i februari i år. Redan nästa dag inställde han sig på vårdcentralen för att hjälpa till, efter att ha sett att regionen efterlyste legitimerade sjuksköterskor.

– Yrkesofficerare går i pension vid 61. Då har man ju möjlighet att jobba lite, eftersom man är relativt ung och jag har mycket kvar att ge, säger Ulf Jedborg.

Nu har han vaccinerat Tjörnbor i en och en halv månad.

– I tidig karriär var jag marin sjukvårdsofficer och då fick jag medicinsk utbildning. Men det var på 80-talet och jag har inte jobbat medicinskt sedan dess.

Rätt man på rätt plats

Redan första arbetsdagen utökades hans uppgifter. Efter flera år i försvarsmaktens högkvarter, som ansvarig för just planering och samordning, känns Ulf verkligen som rätt man på rätt plats.

Dessutom har han varit ansvarig för försvarsmaktens utbildningar av sjuksköterskor och läkare som skickats utomlands.

– Det är ju det här jag har jobbat med, men på högsta nivå. Det var ett stort steg att gå ner på golvet från den höga ledningen och göra jobbet från grunden, så jag både vaccinerar och planerar nu.

”Den bästa dagen i mitt liv”

Vaccindoserna skickas till vårdcentralerna från regionen varje vecka, och Ulf menar att de aldrig i förväg vet hur många doser de får. På så sätt är det inte ett lätt arbete, men en officer är skolad att planera och leda på osäker grund.

Men det roligaste med jobbet är glädjen många som äntligen får vaccin känner, menar Ulf.

– För det första tycker alla vi pensionärer att det är kul att komma till nytta. Och sedan är patienterna som kommer jätteglada. Jag stod hela dagen igår och vaccinerade och de som kommer säger att det är som att vinna på lotto. En man sa, Det här är den bästa dagen i mitt liv, jag har inte varit ute på ett år.

Bokar upp församlingshem och idrottshallar

I takt med att fler ska vaccineras börjar vårdens lokaler bli för små. En av Ulfs uppgifter har därför varit att hitta externa vaccinationslokaler.

– De lämpligaste lokalerna på Tjörn är skolornas idrottshallar och kyrkornas församlingshem. Kanske redan nästa vecka kan vi börja vaccinera i Kållekärrs hus som ett komplement till vårdcentralen. Och då kommer jag hålla i det, tillsammans med de frivilliga som varit igång ett tag och börjar bli rutinerade.

Nästa steg är massvaccination i Kållekärrs skola, där idrottshallen är bokad under hela sommarlovet.