Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Parkeringssituationen vid extraparkeringen vid Pilane gravfält är stundtals besvärlig under sommaren. Arkivbild
Parkeringssituationen vid extraparkeringen vid Pilane gravfält är stundtals besvärlig under sommaren. Arkivbild

Tack för att du läser Lokaltidningen STO

Pilane-parkeringar stoppas tills vidare

Det blir inga bygglov tills vidare för utökade parkeringsplatser vid Pilane Skulpturpark på Tjörn. Länsstyrelsen har beslutat om verkställighetsförbud för utökade parkeringar med uppemot 300 platser.

Det var tidigare i vår som samhällsbyggnadsnämnden på Tjörn fattade beslut om att godkänna två tillfälliga parkeringsplatser vid skultpturparken för en tid av fem år. P-tillstånden skulle gälla mellan maj och september och berörde två olika områden, bland annat orörd jordbruksmark inne i bostadsområdet.

LÄS MER: Öppen konflikt om parkeringar vid Pilane

Bygglovsbeslutet på Tjörn överklagades av sammanlagt minst 60-talet personer som bor i området och som är grannar till de områden som skulle bli parkering under fem somrar. De klagande konstaterade i skrivelser till länsstyrelsen att det mer eller mindre har rått trafikkaos på den enskilda väg som ligger in till skulpturparken. Pilane har årligen haft mellan 80 000 och 100 000 besökare mellan maj och september och det finns idag endast 50 godkända och fasta p-platser vid kulturparken. Den väg som leder till parken är en enskild väg som enligt de boende inte är lämpad för de senaste somrarnas omfattande trafik. Många fastighetsägare har också klagat på att husbilar tagit sig in i området och stått uppställda på p-ytor långa tider nära fritids- och permanentfastigheter.

Nu konstaterar länsstyrelsen att det är arrangörerna av skulpturparken som har ansvaret och ska bevisa att p-behovet endast är tillfälligt och att det finns anledning att besluta att byggloven inte tills vidare får tas i anspråk. Det gäller bägge de områden som ledningen för skulpturparken sökt bygglov för. Länsstyrelsen kommer senare att fatta beslut om hur ärendet slutligen ska hanteras.

Representanter för Tjörns kommun har tidigare sagt att det här egentligen inte är någon kommunal angelägenhet. Vägen förbi skulpturparken är en enskild väg som ägs av en vägsamfällighet och infarten till området där Pilane ligger är Trafikverkets ansvar. Beslutet kan påverka årets sommarsäsong vid Pilane beroende på hur snabbt länsstyrelsen fattar slutligt beslut.